Hoe communiceren cellen met elkaar?

Hoe communiceren cellen met elkaar?

Intercellulaire communicatie(IC) is in de biologie de communicatie tussen twee of meer cellen door middel van elektrische signalen, transport van moleculen, of fysiek contact. Intercellulaire communicatie is belangrijk bij de coördinatie van cellulaire processen.

Welke groep stoffen is in het lichaam verantwoordelijk voor de communicatie tussen cellen op korte afstand?

Een hormoon is een signaalstof die door cellen in het lichaam geproduceerd wordt en via het bloed bij cellen komt waarvan het de activiteit reguleert. Het gaat dus over grotere afstanden. Een stof die communicatie tussen naastgelegen cellen mogelijk maakt is dus niet een hormoon.

Welke processen van de cel regelt de celkern?

In de celkern is het meeste DNA van het organisme opgeslagen. Het DNA regelt de productie van eiwitten, die maken dat het hele organisme kan functioneren: alle erfelijke eigenschappen worden aangestuurd door informatie uit de celkern. Hierdoor wordt de celkern ook wel gezien als het ‘controlecentrum’ van de cel.

Wat bevindt zich in de Intercellulaire ruimte?

Een ruimte tussen de celwanden van plantaardige cellen. Intercellulaire ruimtes zijn gevuld met lucht of water.

Welke twee organellen zijn betrokken bij de eiwitsynthese in het cytoplasma?

Bij de eiwitsynthese spelen het endoplasmatisch reticulum, ribosomen en het golgi-apparaat een rol. In de ribosomen wordt het eiwit gemaakt, maar de informatie over de verschillende typen eiwitten ligt op het DNA in de kern van de cel.

Hoe wordt de hormoonconcentratie in het bloed gereguleerd?

Hormonen werken alleen bij hun doelwitorganen en weefsels: alleen cellen met een passende receptor voor dat hormoon reageren. De hormonen regelen de werking van organen. De mate van de reactie hangt af van de concentratie van het hormoon in het bloed (hormoonspiegel).

Welk hormoon zorgt voor energie?

Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose (energie) worden gemaakt.

Wat zit er in de celkern?

De celkern is een bolvormig organel dat omgeven wordt door een dubbel membraan. In de membranen zitten kernporiën waardoor eiwitten, RNA en andere moleculen de celkern in en uit kunnen. De celkern bestaat uit kernplasma, een kernlichaam (waar rRNA wordt gemaakt) en chromatine (dat DNA en speciale eiwitten bevat).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven