Kun je als minderjarige een abonnement afsluiten voor je mobiele telefoon?
Kinderen jonger dan 18 jaar mogen beslissingen niet altijd zelfstandig nemen. Volgens de wet mogen zij alleen iets kopen als een van hun ouders (of hun voogd) daarvoor toestemming heeft gegeven. Dat geldt ook voor het sluiten van overeenkomsten voor bijvoorbeeld abonnementen of diensten.
Kan een minderjarige een vastgoed kopen?
Voorwaarde voor het aankopen zonder machtiging van de kantonrechter is wel dat de woning volledig uit eigen middelen van de minderjarige kan worden aangeschaft. Samengevat, hoofdregel is dat de minderjarige bij de aankoop van een woning slechts toestemming nodig heeft van zijn wettelijk vertegenwoordiger.
Wat mag je als je 17 bent?
Nu mag je in principe alles wat volwassenen mogen:
- Je hebt stemrecht en mag dus stemmen bij de verkiezingen.
- Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.
- Je kunt zelf een rechtszaak aanspannen.
- Werken mag je nu niet alleen overdag, maar ook ’s nachts.
Waarom worden jongeren van onder de 18 beschouwd als handelingsonbekwaam?
De overheid heeft een taak kwetsbare personen in de maatschappij te beschermen. De minderjarige wordt beschouwd als een dergelijke persoon. In vermogensrechtelijk opzicht wordt de minderjarige beschermd doordat hij van rechtswege beperkt is in zijn handelingsbekwaamheid.
Kan een 16 jarige een overeenkomst van een gsm abonnement aangaan?
Volgens de wet mogen zij alleen iets kopen als een van hun ouders (of hun voogd) daarvoor toestemming heeft gegeven. Dat geldt ook voor het sluiten van overeenkomsten voor bijvoorbeeld abonnementen of diensten. De verkoper mag zo’n overeenkomst niet sluiten zonder toestemming van de ouders.
Kan een minderjarige een arbeidsovereenkomst sluiten?
Een minderjarige van 16 of 17 jaar is handelingsbekwaam tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Op hun is dit werk in beginsel onverkort van toepassing (art 7:612-1 BW). Uitzondering hierop is dat de arbeidsovereenkomst geen rechtsgeldig concurrentiebeding kan bevatten (1.3.4.).