Inhoudsopgave
Kan een ziekenhuis je verplichten te blijven?
Uiteindelijk beslist de patiënt dus zelf of hij/zij wel of niet behandeld wilt worden. De hulpverlener is verplicht om deze beslissing te respecteren. Ook indien er al toestemming is gegeven, kan er nog worden afgezien van de behandeling.
Wat zijn de rechten van de patiënt?
Rechten die u als patiënt heeft
- recht op duidelijke informatie over onderzoeken, behandelingen en uw gezondheidstoestand;
- recht op overleg met uw arts of hulpverlener en samen te beslissen over de behandeling;
- recht om ook ‘nee’ te zeggen tegen een voorgestelde behandeling;
- recht om geen informatie te willen;
Kan een dokter een patiënt weigeren?
Een huisarts mag in bepaalde gevallen weigeren om een nieuwe patiënt aan te nemen. Maar huisartsen moeten deze keuze zelf maken. Ze mogen dus niet onderling afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ook mogen huisartsen geen patiënten of gebieden onderling verdelen.
Kan ik wisselen van ziekenhuis?
Volgens de wetgeving in Nederland heb je recht op een vrije keuze. Wanneer je al onder behandeling bent in een ziekenhuis, is het niet gemakkelijk om de behandeling ergens anders te laten voortzetten. Er is geen standaard procedure hoe je dit kunt aanpakken.
Is een Operatieverslag verplicht?
Ja, dat mag. Zorgverleners zijn namelijk wettelijk verplicht om een dossier te maken over de behandeling van een patiënt.
Welke wetten regelen ook de rechten van patiënten?
De rechten van de patiënt liggen verankerd in diverse wetten, zoals de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ).
Welke rechten heeft de patiënt mbt het dossier?
Als patiënt heb je recht op informatie over je ziekte, de behandeling en de mogelijke gevolgen daarvan. Je mag alleen worden onderzocht en behandeld met jouw toestemming. Ook heb je recht op inzage in je medisch dossier.
Is een huisarts verplicht je te helpen?
Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.
Wat als patiënt behandeling weigert?
Jouw weigering betekent niet automatisch het einde van de relatie met jouw zorgverlener. Je kunt met jouw zorgverlener overleggen of een andere behandeling mogelijk is. Als je helemaal niet meer behandeld wilt worden, kan de zorgverlener de relatie met jou beëindigen.
Welke plichten heeft een arts?
Artsen hebben een beroepsgeheim, ook wel zwijgplicht genoemd. Dit betekent dat een arts geen informatie over zijn patiënt aan anderen mag verstrekken. In bepaalde situaties mag een arts zijn beroepsgeheim doorbreken.
Heeft thuiszorg zorgplicht?
De rechter heeft bepaald dat patiënten die recht hebben op thuiszorg, die zorg ook daadwerkelijk moeten krijgen. Daarbij is zorgplicht het centrale kenmerk van het verzekeringskarakter van de AWBZ, zoals geformuleerd in de kabinetsnota Zicht op Zorg, plan van aanpak Modernisering AWBZ.