Inhoudsopgave
Waarom tussentaal gebruiken?
Tussentaal is zowel de nette taal van Vlaamse dialectsprekers die geen standaardtaal kunnen of willen spreken, als de ongedwongen taal van Vlaamse standaardtaalsprekers die in persoonlijker of informeler situaties geen dialect kunnen of willen spreken.
Wat is het dialect?
(of tongval) noemt men een afwijkende uitspraak en ook wel een van de algemeen geldende taal verschillende keuze van woorden en uitdrukkingen, waarin soms ook wel geheel aparte woorden voorkomen. Dialect wordt slechts in een bepaalde landstreek gebruikt en dan voornamelijk door de minder ontwikkelde bevolking.
Waarom geen tussentaal?
Sommigen houden niet per se vast aan standaardtaal, omdat hun leerlingen het ook niet doen. Ze geven ook aan dat ze soms te moe zijn om op hun taalgebruik te letten. Voor veel leraren komt standaardtaal arrogant of verwaand over. Ze wijzen er ook op dat bijvoorbeeld in de media steeds meer ’tussentaal’ wordt gesproken.
Waarom is tussentaal de taal van de Vlaming?
Tussentaal is ontstaan bij Vlamingen die zich wilden distantiëren van de dialecten, maar geen Nederlandse standaardtaal konden of wilden spreken.
Wat is het verschil tussen een dialect en een accent?
Een groot deel van de Nederlandse bevolking spreekt wel iets van een accent of dialect. Het verschil tussen een accent en dialect is, dat er bij een accent een andere klank bij de uitspraak gebruikt wordt. De woorden zijn in feite hetzelfde. Bij een dialect worden er ook andere woorden dan het Nederlands gebruikt.
Wat betekent het zelfde als dialect?
dialect (zn): gewestspraak, gewesttaal, gouwspraak, idioom, patois, streektaal, tongval, volkstaal. als synoniem van een ander trefwoord: dialect, plat, streektaal, tongval.
Is straattaal een dialect?
Je zou het niet direct zeggen, maar dialecten en straattaal hebben best wat overeenkomsten. Beide zijn varianten binnen het Nederlands, dat wil zeggen: met het Nederlands als overkoepelende parapluterm. Zowel dialecten als straattaal hebben een afstand tot de standaardtaal en vinden elkaar in die marge.
Wat is het verschil tussen standaardtaal en tussentaal?
Tussentaal is de benaming voor de algemene, informele omgangstaal in Vlaanderen. De taal is minder algemeen dan de standaardtaal, want ze is niet geschikt voor elke situatie. Toch wordt de variëteit in steeds meer situaties gebruikt. Tussentaal is niet vrij van regionale klanken, maar is wel bovenregionaal.
Wie spreekt er nog dialect?
Uit het onderzoek van Derese blijkt dat de dialectkennis en het dialectgebruik per generatie met rasse schreden achteruitgaat. Van de oudste leeftijdsgroep (60-plussers) spreekt immers nog 90% een dialect. Bij de middenste groep (30-45 jaar) daalt dat cijfer al naar 50%.