Inhoudsopgave
Hoe ontstaat wisselstroom?
Bij wisselstroom veranderen de elektronen in de draden van een stroomkring voortdurend van richting. Bij wisselspanning lopen elektronen dus van de pluspool naar de minpool en van de minpool naar de pluspool. De stroom wisselt dus continu van richting. Hoe vaak dit binnen 1 seconde gebeurt, noem je de frequentie.
Hoe bereken je de effectieve spanning?
hoe bereken je daar vermogen? Bij wisselspanning gaat het op precies dezelfde manier: P=U*I. Alleen moet je de effectieve spanning en stroom gebruiken. Ook de wet van Ohm (U=I*R) geldt gewoon voor wisselspanning met U en I de effectieve spanning en stroom.
Wat is de coefficient van zelfinductie?
Coëfficiënt van zelfinductie – aantal inductielijnen*, dat door eene stroomketen omspannen wordt, wanneer de stroomsterkte* daar in de eenheid bedraagt, en geen andere electrische stroomen in de nabijheid zijn.
Wat is het verschijnsel zelfinductie?
In de elektriciteitsleer is zelfinductie het natuurkundige verschijnsel dat een veranderende elektrische stroom door een geleider (zoals een spoel van koperdraad) een veranderend magnetisch veld opwekt, en dat veranderende magnetische veld weer een tegenspanning veroorzaakt in dezelfde geleider, die de verandering van …
Welke van onderstaande beweringen zijn juist met betrekking tot de begrippen wissel gelijk en veilige spanning?
Verschil tussen gelijk- en wisselspanning: – Gelijkspanning is minder gevaarlijk dan wisselspanning (over het algemeen). – 110 V gelijkspanning en 50 V wisselspanning mogen worden beschouwd als veilige spanning (richtlijn). – Gelijkspanning veroorzaakt bij kortsluitingen grotere vlambogen dan wisselspanning.
Heb ik wisselstroom?
Bij wisselspanning lopen elektronen van de pluspool naar de minpool en van de minpool naar de pluspool. De stroom wisselt dus continu van richting. Hoe vaak dit binnen 1 seconde gebeurt, noem je de frequentie. In Europa wisselt de stroom 50 keer per seconde van richting en is de frequentie dus 50 Hertz.
Waarom is er wisselstroom?
Een voordeel van wisselspanning was dat lage wisselspanningen via een transformator (die al was uitgevonden) konden worden omgezet naar hoge wisselspanningen (en andersom). Met hogere spanningen kon men elektriciteit met minder verliezen over grotere afstanden transporteren.
Hoe bereken je u gemiddeld?
Het gemiddelde bereken je dus door alle getallen bij elkaar op te tellen en dan te delen door het aantal getallen.
Wat is de effectieve waarde van de sinusvormige wisselstroom?
Van een sinusvormige wisselspanning of stroom is de gemiddelde waarde 0. Vaak komt men echter de waarde upk*2/π (≈0,637*upk) tegen.