Inhoudsopgave
Wat is pleonasme voorbeeld?
Bij een pleonasme wordt een eigenschap die al onlosmakelijk aan een begrip verbonden is, ook benoemd door een ander woord. Voorbeelden van pleonasmen zijn een houten boomstam, gele boterbloemen, de hete zon en de uiterste limiet.
Is het erom of er om?
We schrijven erom aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord.
Wat is een Dubbelopisme?
Men spreekt van een pleonasme als een deel van de betekenis van een woord of een woordgroep nog eens, ‘dubbelop’, door een ander woord wordt uitgedrukt. Pleonasmen worden ook wel opzettelijk als stijlfiguur gebruikt.
Hoe herken je een tautologie?
Een tautologie noemt een begrip tweemaal of meerdere malen, en bestaat doorgaans uit twee of meer woorden van dezelfde woordsoort. Enkele voorbeelden zijn pais en vree, enkel en alleen, nooit ofte nimmer, onmiddellijk en meteen en niettemin toch.
Wat is een contaminatie voorbeeld?
Bekende voorbeelden van contaminaties zijn duur kosten (uit duur zijn en veel kosten), optelefoneren (uit telefoneren en opbellen) en tot een van de weinigen behoren (uit tot de weinigen behoren en een van de weinigen zijn).
Wat is erom?
erom bijwoord Uitspraak: [ɛr’ɔm] om (het eerder of later genoemde) Voorbeelden: `een pakje met een touwtje erom`, `erom moeten lachen dat je alweer een prijs gewonnen hebt`het erom doen (het opzettelijk doen) `Hij is alweer in het water gevallen.
Kan ik er omkomen?
om·ko·men (kwam om, is omgekomen) 1het leven verliezen (door een ongeluk, honger enz.)
Welke stijlfiguren zijn er?
Eufemisme, understatement, litotes, hyperbool en prolepsis. Herhaling, tautologie en pleonasme. Enumeratie, woordspelingen, synoniemen, homoniemen en asymmetrie. Tegenstelling, paradox, oxymoron, ironie en retorische vraag.
Wat het verschil is tussen een pleonasme en een tautologie?
Het verschil zit hem dus in de woordsoorten. Bij een pleonasme is er sprake van twee verschillende woordsoorten, waarbij het ene woord iets uitdrukt wat al in het andere woord besloten ligt. Bij een tautologie wordt hetzelfde gezegd met twee verschillende woorden van dezelfde woordsoort.