Wat zijn de 6 Leesstrategieen?

Wat zijn de 6 Leesstrategieën?

Afhankelijk van je doel kun je verschillende leesstrategieën gebruiken. Je kunt een tekst oriënterend lezen, globaal lezen, intensief lezen en zoekend of scannend lezen.

Hoe moet je grondig lezen?

Studerend lezen of intensief lezen. Ook als je vragen over een tekst moet beantwoorden, moet je de tekst volledig en grondig lezen. Je leest dan alles en je let op verbanden in de tekst. Je let op hoofdzaken en bijzaken en je controleert of je begrijpt wat er staat.

Hoe bepaal je een Leesdoel?

De lezer moet zich van tevoren afvragen met welk doel hij de tekst wil lezen. Voorbeelden van doelen zijn: – Hij wilinformatie zoeken over een bepaald onderwerp en vraagt zich bijvoorbeeld af hoe hij zijn cavia moet verzorgen.

Wat is gericht lezen?

Intensief lezen. Met “intensief” lezen, bedoelen we dat je je nu gaat concentreren op de details van de tekst. Je zorgt dat je alles wat er staat, begrijpt.

Wat zijn de 5 Leesstrategieën?

Hieronder vind je de verschillende leesstrategieën met daarbij het bijbehorende leesdoel.

  • Oriënterend lezen. Bij de leesstrategie oriënterend lezen kun je kijken of een tekst voor jou bruikbaar is.
  • Globaal lezen.
  • Zoekend lezen.
  • Intensief lezen.
  • Studerend lezen.
  • Kritisch lezen.

Welke Lees strategieën zijn er?

Die verschillende manieren van lezen noemen we leesstrategieën. Zoals je in een game een bepaalde strategie gebruikt om de vijand te verslaan, zo gebruiken wij ook een bepaalde strategie om de inhoud van een tekst te weten te komen. Er bestaan zes leesstrategieën die je kan toepassen als je een tekst leest.

Hoe lees je een tekst kritisch?

Als je een tekst kritisch leest, dan wil dat zeggen dat je je een oordeel vormt over de tekst. Je gaat na of de feiten in de tekst kloppen en correct zijn. Soms ga je hiervoor extra informatie opzoeken op het internet of in andere teksten. Je kan ook beelden kritisch bekijken: reclameboodschappen, bijvoorbeeld.

Wat is het Leesdoel?

Als je iets gaat lezen, doe je dat met een bepaald doel. Mogelijke bedoelingen zijn: je wilt je ontspannen of je wilt iets leren of je zoekt een bepaald stukje informatie. Bij die verschillende bedoelingen horen verschillende manieren van lezen (strategieën).

Wat is studerend lezen?

Abstract: Het toekennen van betekenis aan geschreven taal met als doel de opgedane informatie te onthouden en mondeling of schriftelijk weer te geven.

Welke Kijk en Luisterstrategieën zijn er?

Luisterstrategieën

  • Globaal luisteren: het volgen van de grote lijn van wat de spreker te vertellen heeft, weinig focus op de details van het verhaal.
  • Intensief luisteren: naast de grote lijn ook proberen alle details van het verhaal te horen om zo een volledig beeld te krijgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven