Wat is mortaliteit en morbiditeit?

Wat is mortaliteit en morbiditeit?

In de epidemiologie is de morbiditeitsgraad een kengetal dat de mate van voorkomen van een specifieke ziekte aangeeft. Vergelijk dit met de mortaliteitsgraad, die het aantal mensen dat aan een ziekte sterft uitdrukt in verhouding tot het aantal mensen dat aan de ziekte lijdt.

Wat wordt bedoeld met de mortaliteit van een aandoening?

Mortaliteit is de sterfte in een bepaalde periode, aangegeven in relatie tot het aantal individuen in de populatie waarover het gaat. …

Wat is een mortaliteit?

Geeft het aantal sterfgevallen over een bepaalde periode aan, betrokken op de risicopopulatie.

Wat is hoge morbiditeit?

Morbiditeit is een ziektecijfer. Het geeft de verhouding aan van het aantal lijders aan een bepaalde ziekte tot de gehele gemeenschap binnen een bepaalde tijdsspanne. De morbiditeitsgraad is een kengetal dat de mate van voorkomen van een bepaalde ziekte aangeeft.

Hoe bereken je mortaliteit?

Om te weten te komen of er meer aan de hand is dan de gebruikelijke schommelingen kijkt het CBS naar de verwachte sterfte. Die verwachte sterfte rekenen we uit door te kijken naar de sterfte in diezelfde periode in het verleden.

Wat is perinatale morbiditeit?

Perinatale sterfte is de term die gebruikt wordt als een foetus vanaf 22 weken zwangerschap komt te overlijden, of als een baby in de eerste 7 dagen na de geboorte overlijdt. In afwijking van deze door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgelegde definitie gaat de wet in Nederland uit van sterfte vanaf 24 weken.

Hoeveel mensen overlijden er per jaar Wat zijn de doodsoorzaken op welke leeftijd somatische en psychische oorzaken?

Top tien van een selectie van doodsoorzaken met de hoogste sterfte in 2020

Doodsoorzaak Mannen
1 COVID-19 10.763
2 Dementie 5.165
3 Longkanker 5.677
4 Beroerte 3.837

Wat zijn prevalentiecijfers?

De prevalentie van een ziekteverschijnsel of aandoening in een bepaalde populatie is het voorkomen op een bepaald moment uitgedrukt als proportie van de populatie. De prevalentie wordt meestal opgegeven als van het aantal gevallen per duizend of honderdduizend.

Wat is vervroegde mortaliteit?

Effecten door blootstelling aan luchtverontreiniging op bijvoorbeeld hart- en bloedvaten of longen kunnen zich uiten in merkbare gezondheidsklachten en chronische aandoeningen die de kwaliteit van leven beïnvloeden, toename in medicijngebruik, ziekenhuisopnames en kunnen leiden tot vervroegde sterfte.

Wat is comorbide problematiek?

Letterlijk betekent comorbiditeit ‘een ziekte erbij’. Zo wordt bijvoorbeeld bij een kind met een antisociale gedragsstoornis vaak ook ADHD of autisme (ASS) geconstateerd. Een andere veel voorkomende dubbele stoornis is depressie met angststoornis.

Wat betekent Levensprevalentie?

Levensprevalentie: Het aantal gevallen van de gezondheidsgebeurtenis in relatie tot de totale levensduur. Er wordt ons bijvoorbeeld in een enquête gevraagd of we ooit hebben gerookt.

Hoe oud kan een mens worden?

De levensverwachting stijgt van 81,5 jaar in 2015 naar bijna 86 jaar in 2040. De kans om heel oud te worden neemt flink toe. Het aantal mensen van 100 jaar en ouder zal tussen nu en 2040 bijna verviervoudigen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven