Hoe werkt bemiddeling?

Hoe werkt bemiddeling?

Bemiddeling is een volwaardige en wettelijk erkende manier om conflicten op te lossen buiten de rechtbank om. De partijen nemen vrijwillig deel en gaan samen met de bemiddelaar rond de tafel zitten. In tegenstelling tot een klassieke rechtspraak door de rechter, gaan de betrokkenen zelf hun conflict oplossen.

Wat is een bemiddelingsgesprek?

In het bemiddelingsgesprek peilt Uw Bemiddelaar naar de belangen, de noden en de wensen van iedere partij. Daarbij telt iedere mening. Uw Bemiddelaar zorgt ervoor, samen met de betrokkenen, dat deze bekommernissen voor iedereen duidelijk zijn. Naar oplossingen wordt nog niet gezocht.

Welke drie methoden van conflictoplossing zijn er?

Ury, Brett & Goldberg (1988) onderscheiden drie principes die ten grondslag liggen aan methoden voor conflictoplossing: macht, recht en belang. Dit onderscheid betekent niet dat het ene principe beter is dan het ander.

Wat is een bemiddelingstraject?

In het kader van een bemiddelingstraject wordt gekeken in hoeverre partijen onderling tot een oplossing kunnen komen, waarbij zij worden begeleid door één of meer bemiddelaars. Een bemiddelingsverzoek is vormvrij en kan worden ingediend door iedere partij bij een geschil of een dreigend geschil.

Wat is gerechtelijke bemiddeling?

In het Gerechtelijk Wetboek wordt ‘bemiddeling’ omschreven als een gestructureerde procedure, waarin twee of meer partijen hun geschil zelf en op vrijwillige basis proberen op te lossen met de hulp van een bemiddelaar/mediator.

Hoe voer je een bemiddelingsgesprek?

Bemiddelaars moeten geen oplossingen willen aandragen, maar een goed communicatief klimaat scheppen. Regelmatig ordenen ze het gesprek en vatten ze samen wat er gezegd is. Bemiddelaars moeten tegen een stootje kunnen. Ze zijn niet betrokken bij het probleem, maar kunnen wel heel wat over zich heen krijgen.

Wat is bemiddelen betekenis?

Bemiddeling is een vorm van conflicthantering waarbij een onafhankelijke bemiddelaar ondersteuning biedt aan de betrokken partijen om ze in de gelegenheid te brengen om samen tot overeenstemming te komen.

Wat is bemiddelen?

Wat is een goede bemiddelaar?

Een erkend bemiddelaar is professioneel opgeleid, neutraal en onafhankelijk, en treedt op om de communicatie tussen de (ex-)partners te begeleiden, de situatie te analyseren en het conflict hanteerbaar te maken. Hij neemt geen standpunt in en waakt over de belangen van alle partijen.

Wat is een bemiddelingsovereenkomst?

De wet definieert een bemiddelingsovereenkomst (artikel 7:425 BW) als ‘een overeenkomst van opdracht waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich tegenover de andere partij, de opdrachtgever, verbindt tegen loon als tussenpersoon werkzaam te zijn bij het tot stand brengen van een of meer overeenkomsten tussen de …

Is bemiddeling bindend?

Het bemiddelingsakkoord is bindend voor alle personen die het ondertekenden. Door homologatie krijgt het bemiddelingsakkoord de uitvoeringskracht van een vonnis en kunnen de gemaakte afspraken via een deurwaarder afgedwongen worden wanneer ze niet gerespecteerd worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven