Wat is het verschil tussen geloof en levensfilosofie?

Wat is het verschil tussen geloof en levensfilosofie?

Net zoals er een oppositie bestaat tussen religie en geloof, is er een verschil tussen filosofie en geloof. Filosofie is ten diepste een nooit eindigend onderzoek (specifiek: het onderzoek naar wijsheid), een opschorten van antwoorden.

Wat is een levensbeschouwing en hoe verschilt het van filosofie?

Een filosoof zal op de bestaat-Godvraag en andere levensvragen alleen antwoorden op rationele gronden accepteren. Bij levensbeschouwing worden echter ook minder rationele redeneringen geaccepteerd, je argumenten kunnen ook gebaseerd zijn op een gevoel of een (niet bewezen) overtuiging.

Wat is het nut van filosoferen?

Door te filosoferen leer je kinderen op heel andere manier kennen. Je ontdekt niet zozeer wat ze denken maar vooral hoe ze denken. Bovendien is het goed voor de sociale, emotionele, morele- en taalontwikkeling van kinderen én ze leren kritisch en creatief te denken.

Wat is een filosofie?

Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden! Een filosoof zoekt dus naar ware kennis. Iets wat waar is voor iedereen.

Welke geloven zijn monotheïstisch?

Jodendom, christendom en islam zijn monotheïstische godsdiensten. Deze religies ontstonden in het oude Midden-Oosten, bakermat van godsdiensten en levensbeschouwingen. Jodendom, christendom en islam zijn monotheïstisch omdat ze het geloof in één God prediken.

Wat is de Messias?

‘Messias’ betekent ‘gezalfde’. Bij de Joden is zalving een teken van goddelijke uitverkiezing. Aan de Joden is een bijzondere Messias beloofd, geroepen om een rijk van vrede en gerechtigheid te vestigen. Christenen geloven dat de beloofde Messias daadwerkelijk is verschenen in de persoon van Jezus van Nazaret.

Wat is een levensbeschouwing?

Levensbeschouwelijke ontwikkeling en identiteit Hoe de ontwikkeling van je levensbeschouwing verloopt verschilt. Belangrijke anderen, ingrijpende gebeurtenissen, ervaringen die je opdoet: die bepalen hoe je identiteit zich vormt. Levensbeschouwelijk leren gebeurt vaak op een impliciete manier.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven