Wat is een dyspraxie?

Wat is een dyspraxie?

Vooral bij kinderen wordt dyspraxie vaak aangeduid als DCD (Developmental Coordination Disorder) of ‘ontwikkelingsdyspraxie’. Er treden problemen op met het goed op elkaar afstemmen en coördineren van de bewegingen, waardoor de motorische ontwikkeling vertraagd verloopt t.o.v. de algemene ontwikkeling.

Wat kun je doen aan dyspraxie?

Er bestaat geen behandeling die de stoornis dyspraxie kan verhelpen. Welke begeleiding het best bij het kind aansluit, hangt van meerdere dingen af. Onder andere welke motorische problemen een kind heeft, zijn leeftijd, zijn intelligentieniveau en de stoornissen die eventueel nog naast de dyspraxie voorkomen.

Wat valt er onder motorische stoornis?

Kinderen met DCD hebben een achterstand in de ontwikkeling van motorische vaardigheden en moeite met het coördineren van de bewegingen, waardoor ze alledaagse taken minder makkelijk uit kunnen voeren dan leeftijdsgenoten. Kinderen met DCD worden vaak als “onhandig” omschreven.

Hoe ga je om met DCD?

Zorg er vooral voor, dat het kind zich competent voelt. Het voortdurende falen op motorisch gebied, zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor het zelfbeeld en dit niet in positieve zin. Geef veel complimenten. Kinderen met DCD hebben er baat bij, als ze niet alles hoeven te schrijven.

Wat houdt een motorische beperking in?

Reuma, spierdystrofie, dwarslaesie, spasticiteit en RSI/CANS zijn voorbeelden van motorische aandoeningen die je beperken in (voort) bewegen, (gaan) zitten, lopen, veranderen van houding, balans en de arm/ handfunctie. Motorische beperkingen hebben vaak ook effect op het algehele functioneren. …

Wat zijn motorische problemen?

Kinderen met motorische problematiek zijn vaak onhandig of houterig, vallen veel of stoten zich regelmatig. Ze hebben een opvallende houding, met lage of juist hoge spierspanning. Ook is er vaak sprake van angst om te bewegen. Ze hebben te weinig spierkracht en bewegen niet, of juist te krachtig.

Is DCD een psychische stoornis?

De classificatie coördinatieontwikkelingsstoornis wordt 2 American Psychiatric Association, Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5), Boom, Amsterdam, 2014 (zie Deel II classificatie criteria en codes- neurobiologische ontwikkelingsstoornissen- motorische stoornissen) Page 3 Protocol Motoriek 3 …

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven