Wat moet je doen als je kinkhoest hebt?

Wat moet je doen als je kinkhoest hebt?

Kinkhoest moet vanzelf genezen. De behandeling is alleen gericht op de bestrijding van de symptomen, zoals het wegzuigen van taai slijm en zo nodig een buisje in luchtpijp bij zuigelingen, en antihoestmiddelen. Soms geeft een arts antibiotica om de klachten te verlichten en de besmettelijkheid te verminderen.

Hoe weet je of het kinkhoest is?

Kinkhoest begint met een verkoudheid, niezen, lichte koorts en prikkelhoest. Na twee weken ontstaan hevige, plotseling opkomende hoestbuien. Hierbij kan iemand veel helder, taai slijm ophoesten. Tijdens de hoestbui moet iemand soms kokhalzen, overgeven of loopt blauw aan.

Hoe groot is de kans op kinkhoest?

Sinds 1996 is er in Nederland een toename in het aantal mensen met kinkhoest, zowel bij kinderen als volwassenen. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar betere vaccins. Elk jaar zijn er gemiddeld 170 baby’s die de ziekte krijgen en worden er 120 baby’s opgenomen in het ziekenhuis vanwege deze ziekte.

Kun je kinkhoest vaker krijgen?

Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.

Hoe wordt kinkhoest geconstateerd?

Na een kuur antibiotica neemt de besmettelijkheid af, mits deze antibiotica vroeg genoeg zijn voorgeschreven (binnen twee weken na ontstaan van de klachten). Vaak wordt de diagnose kinkhoest pas gesteld als de besmettelijke periode al achter de rug is.

Wat is de kinkhoest?

Kinkhoest is een ziekte van de keel, neus en longen door een bacterie. Uw kind is verkouden en hoest heel veel. Uw kind kan erge hoestbuien hebben. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor jonge baby’s.

Hoe test je of je kinkhoest hebt?

Kinkhoest kan worden gediagnosticeerd door polymerasekettingreactie (PCR) op nasofaryngeaal materiaal en serologie. Beide worden beschouwd als gouden standaard. Bij hoesten korter dan drie weken heeft PCR de voorkeur en bij langer hoesten serologie.

Hoe weet je of je baby kinkhoest heeft?

Baby’s kunnen van kinkhoest huilerig worden en niet willen drinken. Ze hebben geen kracht om te drinken. Soms worden ze benauwd en blauw, zonder dat ze hoesten. Na een paar weken worden de hoestbuien minder heftig.

Hoe groot is de kans op kinkhoest baby?

Iedereen die niet of lange tijd geleden is gevaccineerd tegen kinkhoest, kan kinkhoest krijgen en dus (onbewust) jonge baby’s besmetten. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat baby’s, die kinkhoest krijgen, in ongeveer 40% van de gevallen door hun moeder besmet worden en in 10-20% door vader, broers of zussen(2).

Welke inenting beschermt tegen kinkhoest?

Acellulair kinkhoestvaccin is een geïnactiveerd vaccin en bevat, afhankelijk van het vaccin, 1, 3 of 5 antigene componenten van Bordetella pertussis. Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen deze componenten.

Hoe vaak kun je kinkhoest krijgen?

Hoe vaak komt kinkhoest in Nederland voor? Sinds 20 jaar komt kinkhoest meer voor dan in de jaren daarvoor, zowel bij kinderen en baby’s als bij volwassenen. Jaarlijks worden er nu 4000 tot 8000 gevallen van kinkhoest gemeld in Nederland. In sommige jaren loopt dit op tot 10.000-13.000 meldingen.

Kan kinkhoest terug komen?

Het hoesten kan 2 tot zelfs 4 maanden doorgaan. Daarna bent u beschermd tegen de ziekte. Toch kunt u de ziekte weer krijgen, al na 4 jaar. Ook na een prik tegen kinkhoest kunt u toch weer ziek worden.

Wanneer krijg je kinkhoest?

Door vaccinatie (DKTP-vaccin) komt kinkhoest lang zoveel niet meer voor als vroeger. Wanneer je gevaccineerd bent of kinkhoest hebt gehad, heb je afweer opgebouwd tegen de ziekte. Toch is het mogelijk dat je na jaren (5 tot 15 jaar) alsnog of opnieuw kinkhoest krijgt. Je krijgt het dan wel in een lichtere vorm.

Wat zijn de symptomen van kinkhoest?

Kinkhoest: symptomen, besmettelijk, vaccinatie, volwassenen Kinkhoest symptomen bestaan uit de kenmerkende hoest die maandenlang kan aanhouden en benauwdheid en ademnood vanwege het hoesten. Kinkhoest, ook wel pertussis genoemd, is een besmettelijke bacteriële infectieziekte van de bovenste luchtwegen, die hevige hoestaanvallen veroorzaakt.

Wanneer is kinkhoest besmettelijk voor andere mensen?

Kinkhoest is zeer besmettelijk, reeds voordat de kenmerkende ziekteverschijnselen optreden. De besmetting is het grootst in de eerste periode, als de voor kinkhoest zo kenmerkende hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk voor andere mensen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven