Inhoudsopgave
Hoe kun je merken dat je baarmoederhalskanker hebt?
Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar. Het wordt veroorzaakt door een jarenlange infectie met een virus. Mogelijke klachten zijn donkerrode/bruine afscheiding of onverwacht bloedverlies. Maar meestal merkt u lange tijd niets.
Kun je baarmoederhalskanker krijgen door seks?
HPV (humaan papillomavirus) is de veroorzaker van baarmoederhalskanker, genitale wratten en kan een rol spelen bij het ontstaan van andere vormen van kanker. HPV wordt overgedragen via seks. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen.
Kan je seks hebben als je HPV heb?
Ja. Je kunt HPV krijgen en doorgeven door seks. Dus als de penis in de vagina of anus gaat.
Hoe kun je HPV virus overdragen?
HPV loop je op door seksueel contact. Veilig of onveilig. Het kan ook overgedragen worden via handen en vingers. Ook in het geval je één seksuele partner hebt in je hele leven, kun je het van die partner krijgen.
Hoe lang na besmetting HPV symptomen?
Incubatietijd: 2-3 jaar tot een hooggradige CIN-laesie, 12-15 jaar naar een cervixcarcinoom. Besmettelijke periode: Hangt samen met de periode waarin de infectie productief is (virusuitscheiding). Symptomen: Een groot deel verloopt onopgemerkt. (CIN)-laesies met (contact)bloedingen, pijn en/of een branderig gevoel.
Wat veroorzaakt baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het zogenaamde HPV-virus. Er bestaan meer dan 100 types HPV, waarvan de meeste onschadelijk zijn. De meeste volwassenen hebben door seksueel contact ooit wel een HPV-infectie gehad, die meestal vanzelf geneest. Een HPV-infectie die niet weggaat, kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken.
Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.
Wanneer is baarmoederhalskanker uitgezaaid buiten de onderbuik?
Als de baarmoederhalskanker is uitgezaaid buiten de onderbuik, wordt meestal chemotherapie of een combinatie van radiotherapie en chemotherapie voorgesteld. In dit geval werkt de behandeling nog maar zelden genezend maar kan ze wel de symptomen helpen verlichten.