Welke vormen erosie zijn er?

Welke vormen erosie zijn er?

Op Aarde gebeurt erosie vooral door de werking van wind, stromend water, ijs, maar ook ongewonere vormen van erosie zijn mogelijk als gevolg van vulkanisme en inslagen. Erosie is een fenomeen met een natuurlijke oorzaak.

Wat is erosie door een rivier?

Harde wind en stromend water pakken op de ene plek materiaal op (erosie), om ze op een andere, luwe plaats weer los te laten (sedimentatie). Buitenbochten slijten en benedenstrooms groeien binnenbochten weer aan. Zo voeren rivieren en beken een constante stroom zand en klei aan.

Wat voor soort verwering is Vorstverwering?

Fysische verwering Door vorstverwering, het uitzetten en weer inkrimpen van water bij temperatuurverschillen, vooral bij stollen en weer smelten, kunnen kleine breuken in het gesteente steeds groter worden, totdat het gesteente in stukken breekt.

Welke vorm van erosie komt veel in woestijnen voor?

Erosie door wind Het zand schuurt langs je heen en dit prikt. In de woestijn is natuurlijk veel zand. Dit zand schuurt tegen alles dat het tegen komt. Je ziet daar bijvoorbeeld rotsen die lijken op bomen, omdat het zand de onderkant van de rotsen heeft weg geschuurd.

Wat is erosie van grond?

Bodemerosie is het wegwaaien of wegspoelen van de bovenste bodemlaag (toplaag) door wind of (regen)water. Dit gebeurt meestal als de bodem onbegroeid is. Akkerbouwgebieden zijn kwetsbaar voor erosie net nadat een gewas is gezaaid of geoogst.

Wat is diepte erosie?

Vanwege het sterke verval en de hoge stroomsnelheid vindt hier vooral erosie in de diepte plaats: de rivier snijdt zich in het reliëf in. Het gevolg is dat hier diepe dalen met steile wanden ontstaan. Op plekken waar de stroomsnelheid iets vermindert kan ook zijwaartse erosie optreden en ontstaan V-vormige dalen.

Wat is het verhang van een rivier?

Verval is het hoogteverschil tussen twee plekken waar de rivier doorheen stroomt. Het verhang is het relatieve hoogteverschil van de rivier. Meestal wordt dit gemeten in m/km of cm/km.

Wat is chemische verwering wikikids?

Chemische verwering is de verwering van materiaal door chemische reacties met bijvoorbeeld water, koolzuur en zuurstof. Hierdoor ontstaan zwarte vlekken op zilver door een chemische reactie met lucht. De hydrolyse van kalksteen en andere minder harde mineralen. Dit ontstaan door het oplossen van stof met water.

Wat betekent bodemerosie aardrijkskunde?

Bodemerosie is het wegwaaien of wegspoelen van de bovenste bodemlaag (toplaag) door wind of (regen)water. Dit gebeurt meestal als de bodem onbegroeid is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven