Inhoudsopgave
Kan een keizersnede onder narcose?
Bij een keizersnede zijn verschillende vormen van verdoving mogelijk: een ruggenprik (regionale verdoving) of een volledige narcose (algehele anesthesie). Als het kan wordt er meestal gekozen voor een ruggenprik. Dan wordt alleen het onderste deel van je lichaam verdooft.
Wat voel je tijdens een keizersnede?
Tijdens de keizersnede kan je veel bloed verliezen. Dit kan leiden tot een ijzertekort in je bloed. Je kan je hierdoor slap en duizelig voelen. Je arts kijkt wat jij nodig hebt om dit te behandelen.
Hoe pijnlijk is een keizersnede?
Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!
Hoe kun je je voorbereiden op een keizersnede?
De voorbereiding op je keizersnede is hetzelfde als bij andere operaties. Je krijgt intakegesprekken met de gynaecoloog en de anesthesist. Hierbij wordt gekeken naar je gezondheid. Je bloeddruk wordt gemeten en de arts luistert naar je hart en longen.
Waarom narcose bij keizersnede?
Bij een keizersnede krijgt u meestal een lokale verdoving. U blijft dus wakker, maar u voelt geen pijn meer in uw onderlichaam. Dit is meestal veiliger voor u en voor uw baby. U kunt zo ook samen met uw geboortepartner de geboorte van uw kind(eren) meemaken.
Wat gebeurd er met een keizersnede?
Een keizersnede wordt ook wel sectio caesarea genoemd. Dit is een operatie waarbij de baby via een snee in de buik geboren wordt. De gynaecoloog maakt een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren.
Wat doet een keizersnede met een baby?
Hoe gaat een keizersnede te werk?
De gynaecoloog maakt een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo’n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.
Hoe groot is de snee bij een keizersnede?
Litteken keizersnede: zo ziet het eruit Een keizersnede is geen kleine operatie. Je houdt er een litteken van 15 tot 20 centimeter aan over. Dit litteken bevindt zich meestal boven je schaambeen, ongeveer ter hoogte van je bikinilijn, en loopt horizontaal.
Kun je vragen om een keizersnede?
Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of jouw baby. Bijvoorbeeld als jouw baby dwars ligt. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld als jouw baby in een stuitligging ligt.
Wat neem je mee naar het ziekenhuis bij een keizersnede?
Wanneer je bevalt met een keizersnede weet je vooraf dat je 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis moet blijven. Het is dan handig om iets meer kleding voor jezelf en de baby mee te nemen. Daarnaast wil je misschien wat extra tijdschriften, een boek of een tablet meenemen.
Waarom geen narcose bij keizersnede?
Anesthesie (narcose) Als u bepaalde aandoeningen heeft, waardoor het bloed niet goed kan stollen. Het is dan beter om geen lokale verdoving te krijgen. Als plotseling een keizersnede nodig blijkt. Er is dan soms niet voldoende tijd om te wachten tot de lokale verdoving werkt.