Heb ik gingivitis of parodontitis?

Heb ik gingivitis of parodontitis?

Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.

Hoe voelt een tandontsteking?

Het tandvlees is rood en gezwollen, in plaats van roze en glad. Het tandvlees begint snel te bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Het tandvlees doet pijn en voelt geïrriteerd. Je hebt last van een slechte adem en een vieze smaak in je mond.

Hoe gaat een parodontitis behandeling?

Doordat de plak en tandsteen onder het tandvlees door de tandarts en/of mondhygiënist wordt weggehaald, verdwijnt de ontstekingsreactie. Het tandvlees komt weer strak tegen de tand aan te liggen. Het parodontium is gezond(er), de pocketsonde meet ondiepe(re) en niet bloedende pockets.

Heb ik gingivitis?

Hoe weet ik of ik gingivitis heb? Klassieke tekenen en symptomen van gingivitis is rood, gezwollen en gevoelig tandvlees dat kan bloeden bij het tandenpoetsen. Een ander teken van gingivitis is het terugwijken van het tandvlees rond uw tanden waardoor uw tanden langer lijken.

Is gingivitis een ziekte?

Gingivitis en parodontitis zijn tandvlees ziektes. Is uw tandvlees gevoelig of bloed het snel bij bijvoorbeeld poetsen? Mogelijk heeft u dan gingivitis en of parodontitis.

Wat is een gevolg van parodontitis?

Als gevolg van parodontitis zal uw tandvlees steeds verder loslaten van de tanden en kiezen, waardoor er steeds meer ruimte tussen het tandvlees en de tandwortel ontstaat. Deze ruimte heet een pocket.

Hoe kom je van een ontstoken tandvlees af?

Van ontstoken tandvlees kunt u, al na een paar weken, afkomen door consequent elke dag de tandplak op de juiste manier te verwijderen. Dit doet u door twee keer per dag uw tanden goed te poetsen, en dagelijks stokers of ragers tussen de tanden en kiezen te gebruiken.

Kan een tandvleesontsteking vanzelf genezen?

Ontstoken tandvlees klinkt misschien onschuldig, maar het gaat niet vanzelf over. Als je er niets aan doet, kan de ontsteking zich uitbreiden naar je kaakbot. Dit noemen we parodontitis. Je tandvlees verslapt, waardoor je tanden en kiezen los komen te staan.

Wat te doen tegen gingivitis?

Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

  1. Je tanden en tandvlees schoonmaken (en hierdoor tandplak verwijderen) door tandenstokers en ragers te gebruiken;
  2. Je mond regelmatig (vooral na maaltijden) spoelen met antibacterieel mondwater of een zoutoplossing (½ theelepel zeezout in een glas warm water);

Hoe kun je gingivitis voorkomen?

Tandvleesontsteking voorkomen

  1. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta.
  2. Kies een tandenborstel die het best bij jouw gebit past.
  3. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen.
  4. Ook kun je gebruik maken van een mondspoeling of tongschraper.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven