Inhoudsopgave
- 1 Wat gebeurt er als je een ziekteverwekker binnenkrijgt?
- 2 Waarmee kan een ziekteverwekker onschadelijk worden gemaakt?
- 3 Welke barrières tegen ziekteverwekkers heeft het lichaam nog meer Noteer er twee?
- 4 Welk onderdeel komt altijd voor in een bacterie?
- 5 Hoe geeft ons lichaam van nature weerstand tegen ziekteverwekkers?
Wat gebeurt er als je een ziekteverwekker binnenkrijgt?
Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie op deze micro-organismen of hun giftige stoffen. Dit kan leiden tot een infectieziekte met duidelijke klachten zoals koorts of uitslag. Slechts enkele micro-organismen veroorzaken na blootstelling altijd een infectieziekte.
Waarmee kan een ziekteverwekker onschadelijk worden gemaakt?
De witte bloedcellen, waarvan er circa 5000 per mm3 in het bloed aanwezig zijn, doden de ziekteverwekkers die in het bloed terechtkomen. Ze kunnen namelijk van vorm veranderen (type: macrofaag) en door omvloeiing (fagocytose) de ziekteverwekker opnemen.
Hoe worden ziekteverwekkers overgebracht?
Dit gebeurt bijvoorbeeld via: > bloed of speeksel van andere mensen of van dieren (vlooien, muggen of teken) > de lucht, besmet voedsel of besmette voorwerpen, door bijvoorbeeld inademen, eten/drinken of via (wondjes in) de huid. Sommige infectieziekten komen veel voor zoals verkoudheid of griep.
Hoe maakt een antistof een ziekteverwekker onschadelijk?
B-cellen maken antistoffen die koppelen aan de ziekteverwekker. Bij virussen zorgen de antistoffen ervoor dat ze geen cellen meer binnen kunnen gaan. Bij bacteriën zorgen ze er samen met complementfactoren voor dat ofwel de cel direct kapot gaat ofwel hij makkelijk vernietigd kan worden door fagocyten.
Welke barrières tegen ziekteverwekkers heeft het lichaam nog meer Noteer er twee?
De huid en slijmvliezen zijn onze eerste en belangrijkste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers. De harde hoornlaag van de huid is een stevige barrière, en door hoesten en de werking van trilhaarcellen blijven de longen verschoond van ziekteverwekkers.
Welk onderdeel komt altijd voor in een bacterie?
Het inwendige van een bacterie bestaat uit cytoplasma met daarin onder andere het DNA. Het cytoplasma wordt omgeven door een celmembraan. Bij de meeste bacteriesoorten zit hier omheen een celwand op basis van peptidoglycaan. Veel bacteriën kunnen om de celwand nog een kapsel, een slijmlaag of een celenvelop hebben.
Hoe kunnen bacteriën zich verspreiden?
Verspreiding van bacteriën en virussen Bijvoorbeeld door het geven van een hand. Maar ook via voorwerpen zoals een deurknop kunnen bacteriën zich verspreiden. Door kleine druppeltjes bij hoesten of niezen of door contact met oppervlakten (zoals handen en deurknoppen) waar het virus op zit, kan je besmet raken.
Hoe worden bacteriën overgedragen?
Via kruisbesmetting kunnen de ziektekiemen van het ene product op het andere overgaan. Bijvoorbeeld wanneer een krop sla besmet raakt met de Campylobacter-bacterie die op de kipfilet zit, deze kruisbesmetting kan via de handen of via de snijplank plaatsvinden.
Hoe geeft ons lichaam van nature weerstand tegen ziekteverwekkers?
De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die in je lichaam voorkomen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de algemene afweer en ‘reizen’ door ons lichaam en vernietigen alle lichaamsvreemde stoffen. Als je een wond krijgt komen er stoffen vrij die afweercellen naar de plek van de wond lokken.