Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen oedeem en lymfoedeem?
Bij lichamelijk onderzoek onderscheidt lymfoedeem zich van veneus oedeem doordat de laatste meestal pitting is: als je met de vingers op de gezwollen huid drukt, blijven er putjes achter. Bij lymfoedeem veert de huid terug, het voelt meer rubberachtig aan. Bij lymfoedeem is ook vaak de voorvoet gezwollen.
Hoe gevaarlijk is lymfoedeem?
Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging.
Kan lymfoedeem genezen?
De behandeling van lymfoedeem zal altijd ter bestrijding van de symptomen zijn. De aandoening op zich kan niet genezen worden. De eerste keuze voor de behandeling van lymfoedeem is decongestieve lymfatische therapie om de verstopping van het lymfestelsel tegen te gaan.
Hoe begint lymfoedeem?
Lymfoedeem kan in principe in elk lichaamsdeel optreden, maar meestal gaat het om een arm of een been. U kunt verschillende klachten ervaren. Vaak begint het met een zwaar of vermoeid gevoel in het aangedane lichaamsdeel en is er ter plaatse enkel sprake van een dikke huid (vaak met bultjes) of een lichte zwelling.
Hoeveel bewegen bij oedeem?
Voor patiënten met oedeem is bewegen heel belangrijk. Hierdoor worden de lymfvaten gestimuleerd om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen, gymnastiek zijn hiervoor heel geschikt. Wij bieden verschillende beweegprogramma’s, zowel in groepsverband als individueel.
Is wandelen goed voor lymfoedeem?
De afvoer van lymfvocht wordt hierdoor 5 tot 15 maal zo hoog. Tevens verbetert bewegen de afvoer van eiwitten uit de lymfvaten. Fietsen, wandelen, zwemmen, gymnastiek, badminton, fitness, atletiek en schaatsen zijn heel geschikt.
Is lymfoedeem een vaatziekte?
In veel gevallen ontwikkelt lymfoedeem zich na een eerdere vaataandoening gecombineerd met een gebrek aan lichaamsbeweging. Er zijn veel oorzaken, maar het goede nieuws is: er bestaan doeltreffende behandelingsopties die patiënten met lymfoedeem weer hun kwaliteit van leven teruggeven.
Wat als je lymfeklieren niet goed werken?
Lymfoedeem is een opeenhoping van water en afvalproducten in het weefsel net onder de huid. Het ontstaat als het lymfestelsel dit vocht niet goed kan afvoeren doordat de lymfebanen en/of lymfeklieren beschadigd of geblokkeerd zijn. De lymfe voert de eiwitten, de afvalproducten en het vocht af uit het weefsel.
Wat kun je doen aan lymfoedeem?
De behandeling van lymfoedeem bestaat uit compressietherapie, oefentherapie (beweging), manuele lymfedrainage en huidzorg. Het is ook van belang om uw lichaamsgewicht onder controle te houden. Bij bepaalde soorten lymfoedeem kan overwogen worden om een periode ook lymfetaping toe te passen.
Hoe verdwijnt lymfevocht?
De lymfevaten lopen naast de bloedvaten en vormen een netwerk dat zich uitstrekt over ons hele lichaam. Elke dag voeren de lymfevaten tot vier liter gezuiverd lymfevocht terug naar de bloedsomloop.
Hoe weet je of je lymfoedeem hebt?
De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn of tintelingen, beperkingen in de bewegingen en of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.
Hoe weet je of je lipoedeem hebt?
Veel mensen met lipoedeem merken dat het aanraken van of drukken op de huid gevoelig is. Er ontstaan snel blauwe plekken. Verlies van kracht in armen en benen. Mensen met lipoedeem kunnen daarnaast last hebben van overgewicht, vermoeidheid en een minder goede conditie.