Inhoudsopgave
- 1 Waarom kan je met een lichtmicroscoop mitochondriën niet zien?
- 2 Welk type bacterie is volgens de Endosymbiosetheorie in een voorouder van alle eukaryoten terechtgekomen Vul het juiste woord in?
- 3 Welke stoffen gebruiken de mitochondriën voor het uitoefenen van hun functie?
- 4 Waarom kan DNA de kern niet verlaten?
- 5 Wat is endosymbiose?
- 6 Wat is prokaryoten?
- 7 Hoe zijn de genen betrokken bij de belangrijkste functies van het mitochondrion verdeeld over het nucleaire en mitochondriële genoom?
Waarom kan je met een lichtmicroscoop mitochondriën niet zien?
Vergeleken met alle andere organellen in de cel zijn mitochondriën uniek omdat ze hun eigen DNA bevatten, dat wil zeggen , gescheiden van het DNA in de celkern. De samenstelling van de lipiden van de membranen laten geen overeenkomsten zien met het cytoplasma van de eukaryote cel.
Welk type bacterie is volgens de Endosymbiosetheorie in een voorouder van alle eukaryoten terechtgekomen Vul het juiste woord in?
Volgens deze theorie waren de chloroplasten en mitochondriën ooit vrij levende eencellige prokaryoten (organismen zonder celkern) die door fagocytose in een gastcel (Archaea-bacterie) terecht zijn gekomen en gezamenlijk in symbiose gingen voortleven.
Welke stoffen gebruiken de mitochondriën voor het uitoefenen van hun functie?
In de mitochondrieën wordt uit pyrodruivenzuur het acetyl-co-enzym A geproduceerd. De mitochondriën gebruiken deze energierijke elektronen om tijdens de oxidatieve fosforylering ATP, NADH en FADH2 te produceren. Met name ATP is een belangrijke energiebron voor veel verschillende soorten reacties in de cel.
Wat doet mtDNA?
Het heeft de vorm van een ringvormig chromosoom. Mitochondriën kunnen met hun mtDNA zelf, onafhankelijk van de celkern, enkele eiwitten maken. Het mtDNA bevat onder meer de informatie om enzymen te maken die betrokken zijn bij de verbranding, de belangrijkste taak van het mitochondrium.
Waarom zien niet alle cellen er hetzelfde uit?
Er zijn eencellige organismen en organismen die uit veel cellen bestaan. Bacteriën zijn eencellige organismen. Bij de meeste veelcellige soorten zien niet alle cellen er hetzelfde uit. De cellen vertonen verschillen in bouw en functie.
Waarom kan DNA de kern niet verlaten?
In kernmembraan kernplasma, daarin chromosomen. Chromosomen bevat DNA (erfelijke informatie) en eiwitten om de draden steviger te maken. Eiwitsynthese (productie) heeft plaats in cytoplasma, terwijl DNA de kern niet kan verlaten. Daardoor is er een boodschapper: messenger-RNA (mRNA).
Wat is endosymbiose?
Als een organisme symbiotisch leeft in de cellen of in het lichaam van een gastheerorganisme, spreken we van endosymbiose. Dit verschijnsel zou ook de oorsprong zijn van sommige organellen. Als een organisme symbiotisch leeft in de cellen of in het lichaam van een gastheerorganisme, spreken we van endosymbiose.
Wat is prokaryoten?
Alleen eencellige organismen kunnen prokaryoten zijn. Het woord komt van het Griekse ‘pro’ (voor) en ‘karyos’ (kern). Prokaryoten hebben in hun cellen dus geen celkern. Meercellige organismen zoals dieren en planten hebben altijd celkernen.
Welke cel heeft veel mitochondriën?
Spiercellen bevatten de meeste mitochondriën. Door meer spiercellen te kweken – met sport en beweging – kun je dus de hoeveelheid mitochondriën in je lichaam vergroten.
Waarom is het Binnenmembraan van mitochondriën geplooid?
Mitochondriën komen voor in alle cellen met een kern. Ze hebben meestal de vorm van een ellipsoïde en zijn in spieren van de mens 0,5-1 µm breed en 1-7 µm lang. Ze bestaan uit een glad buitenmembraan om een geplooid binnenmembraan, dat de matrix omgeeft. Mitochondriën worden wel de krachtcentrales van de cel genoemd.
Hoe zijn de genen betrokken bij de belangrijkste functies van het mitochondrion verdeeld over het nucleaire en mitochondriële genoom?
Nucleaire genen coderen voor de overige componenten voor de oxidatieve fosforylatie, zowel als de voor de proteïnen die nodig zijn voor het metabolisme en onderhoud van de mitochondriën.