Inhoudsopgave
Wat kan je allemaal zien op een EEG?
Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz). Er wordt zowel gekeken naar normale activiteit van de hersenen (zoals bij een gezond persoon), als naar afwijkende activiteit, verschijnselen die normaal niet thuishoren in een EEG.
Is epilepsie altijd te zien op een EEG?
Als je op een eeg niks ziet, wil dat nog niet zeggen dat je geen epilepsie hebt. Als je epilepsie hebt, heb je bij een eerste eeg maar ongeveer 50% kans om die epileptische fenomenen te vangen. Dan kun je nog eens het eeg herhalen, dat gebeurt ook vaak.
Wat is een 24 uurs EEG?
Met een EEG (of voluit: elektro-encefalogram) meten we de elektrische hersenactiviteit. Tijdens een langdurig EEG, dat 24 uur duurt, registreren we met elektroden en een speciale recorder de signalen van uw hersenen. Het langdurig EEG is een belangrijk onderzoek voor het vaststellen van epilepsie.
Hoe zie je epilepsie op EEG?
Het EEG-apparaat meet de elektrische signalen in de hersenen. Wat er gemeten wordt aan elektrische hersenactiviteit wordt op papier geprint. U ziet dan allemaal lijnen naast elkaar met pieken en dalen. Bij een epileptische aanval wordt het doorgeven van deze elektrische signalen verstoord.
Wat kun je op een hersenscan zien?
Er zijn scans die de de hersenstructuren (anatomie) in beeld brengen zoals de CT-scan en de MRI-scan. Zij tonen bijvoorbeeld de grootte van de hersenen, de ligging, een ruimte innemend proces en of er afwijkingen of (focale) littekens zichtbaar zijn. Diffuse axonale letsels kunnen niet in beeld gebracht worden.
Kan je epilepsie zien in bloed?
Om de oorzaak van je epilepsie te vinden is meestal een beeldvormend onderzoek nodig. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een MRI- of CT-scan. Lees meer over scans. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek, of cardiologisch of neuropsychologisch onderzoek.
Wat is een mep onderzoek?
MEP is de afkorting van magnetic evoked potential. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Tijdens het MEP-onderzoek meten we de zenuwverbinding door tussen de hersenen en enkele spieren in de ledematen.
Hoe kan je weten of je epilepsie hebt?
Een epileptische aanval heeft vaak een of meer van de volgende kenmerken: verlies van bewustzijn (helemaal of voor een deel) schokken van lichaam of lichaamsdelen. verward of angstig gedrag.
Hoe werkt een EEG?
Hoe werkt een EEG? Hersenactiviteit wordt gemeten met elektroden. Dit zijn kleine metalen plaatjes die via een draadje zijn verbonden met een versterker. De elektroden worden met een pasta of lijm op het hoofd geplakt, los of in een soort badmuts.
Wanneer is EEG toegepast?
Een EEG wordt toegepast wanneer men iets wil weten over de hersenactiviteit. Het wordt veel gebruikt bij (het vermoeden van) epilepsie, bij beschadigingen in de hersenen als gevolg van beroerte of hersentumor en bij slaap-/waakstoornissen, zoals narcolepsie. Een EEG kan ook worden toegepast indien de patiënt niet bij bewustzijn is.
Wat is de afkorting EEG?
EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Het is geen behandelmethode. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz).