Wat betekent gratieverzoek?
De Koning kan straffen en maatregelen die door de strafrechter zijn opgelegd kwijtschelden. Of hij kan ze verminderen of veranderen. Dit heet gratie verlenen.
Hoe vaak is er gratie verleend?
Het aantal gratieverleningen in Nederland is sinds 2005 sterk gedaald. Ook worden er steeds minder verzoeken voor gratieverlening ingediend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Veiligheid. In 2005 werd nog 798 keer gratie verleend, in 2012 nog maar 449 keer.
Wie beslist over gratie?
Gratie wordt verleend door de Koning. Voordat de Koning op het verzoek beslist, adviseert de rechter en de Minister van Justitie en Veiligheid over het gratieverzoek. In sommige gevallen wordt ook advies aan het Openbaar Ministerie gevraagd.
Hoe gratie vragen aan de koning?
Een gratieverzoek dient u in door het gratieformulier in te vullen en op te sturen. Dit is de enige manier waarop u een verzoek kunt indienen. Op het formulier kunt u aangeven voor welke straf of maatregel u gratie vraagt en waarom u vindt dat u voor gratie in aanmerking komt.
Hoe werkt een gratieverzoek?
Gratie is vermindering, verandering of kwijtschelding van een straf of maatregel die de rechter heeft opgelegd. Gratie is mogelijk als de straf van de veroordeelde onherroepelijk is en nog niet is ondergaan. Dit betekent dat er geen mogelijkheid meer is voor de veroordeelde om in beroep te gaan.
Wie is Loi Wah C?
C. kreeg levenslang opgelegd voor de moord op Mei Wah Tang (34), eigenaar van een afhaalrestaurant, zijn vrouw (34), hun 5-jarige dochtertje en 6 weken oude baby. De ouders en hun kinderen werden op 11 september 1987 in hun woning aan de Statensingel op gruwelijke wijze van het leven beroofd.
Kan de koning gratie verlenen?
Zijne Majesteit de Koning verleent gratie bij Koninklijk Besluit. Hij doet dit na advies van in voorkomend geval het Openbaar Ministerie en in ieder geval de rechter en de minister voor Rechtsbescherming. Alle voorstellen tot gratieverlening worden persoonlijk voorgelegd aan de koning.
Hoe werkt gratie verlenen?
Gratie verlenen is het geheel of gedeeltelijk kwijtschelden van een door de rechter opgelegde straf. Gratie kan uitsluitend worden verleend aan veroordeelden die onherroepelijkzijn veroordeeld en dus geen mogelijkheid meer hebben om tegen hun straf in beroep te gaan.
Kan de Koning pardon verlenen?
Het is het staatshoofd onmogelijk om persoonlijk genade te verlenen. Aanvragers kunnen hun verzoek aan de minister richten, maar kunnen zich ook in een handgeschreven brief richten tot de Koning der Belgen.