Inhoudsopgave
Wat is een gemiddelde loonsverhoging?
Over het algemeen wordt een loonsverhoging vragen van 5% – 10% als aanvaardbaar beschouwd. Een salarisverhoging van 10% is zelfs al aan de hoge kant. Zit er dus liever ergens tussenin. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de economische toestand binnen het bedrijf en hoeveel uw collega’s verdienen.
Hoeveel procent loonsverhoging vast contract?
Toch is het gebruikelijk dat wanneer je promotie maakt of een vast contract krijgt dat daar een upgrade van je salaris bij hoort. Hoeveel salarisverhoging kan je verwachten bij promotie of een vast contract? Tja, daarover verschillen de meningen. Vuistregel is 3 tot 6 procent, maar ook meer tot maximaal 10% komt voor.
Wat is normale opslag?
Een werknemer ervaart een opslag van 5 à 10 % als ‘gewenst’ maar dat is voor een werkgever doorgaans geen optie. Een opslag van 10 % op een brutoloon van 3.000 euro bijvoorbeeld, resulteert ongeveer in 120 à 130 euro netto extra voor de werknemer, wat een enorme kost zou zijn voor de werkgever.
Hoeveel salarisverhoging 2020?
Nederlanders krijgen in 2020 naar verwachting gemiddeld genomen een salarisverhoging van 2,8%, wat neerkomt op een reële loonstijging van 1,1%. Dat blijkt uit het Salary Budget Planning Report, een wereldwijd onderzoek van Willis Towers Watson.
Hoe vraag je om salaris?
Bereid het gesprek voor
- Bepaal voor het gesprek waarom je salarisverhoging wilt en hoe hoog het bedrag moet zijn.
- Vergelijk bijvoorbeeld jouw salaris met dat van collega’s.
- Bedenk wat het bedrag maximaal en minimaal moet zijn.
- Zet bij al deze bedragen het (bruto) maandsalaris en jaarsalaris op papier.
Hoe werkt een vast contract?
Een tijdelijk contract is voor een bepaalde tijd. Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract meestal niet tussentijds opzeggen. Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Hoeveel opslag kun je vragen?
Je mag gerust laten blijken hoeveel loonsverhoging je verlangt, maar geef je baas de kans om de vooruitzichten en mogelijkheden toe te lichten. Hou je vraag ook binnen de perken. Twintig procent opslag vragen is bijvoorbeeld niet zo realistisch; vijf à tien procent is daarentegen wel een nuchtere inschatting.
Hoe snel opslag vragen?
De regel van één jaar. Je hebt misschien al gehoord van de regel van één jaar: pas na twaalf maanden dienst mag je voor het eerst opslag vragen. In de meeste gevallen klopt dat ook. Het voordeel van wachten tot het moment dat je jezelf hebt bewezen, is dat je het dan ook écht verdient.
Hoe vraag je je werkgever om loonsverhoging?
Hoe begin je het gesprek met je leidinggevende?
- Kies het juiste moment om salarisverhoging te vragen.
- Bedenk vooraf je salarisverhoging percentage.
- Hoeveel loonsverhoging is normaal?
- Beargumenteer waarom je een loonsverhoging verdient.
- Denk na over een alternatief.
- Niet afstellen, maar uitstellen.
- Laat afspraken vastleggen.
Heb je recht op inflatiecorrectie?
Antwoord. In principe is een werkgever niet verplicht om een prijscompensatie (inflatiecorrectie) te geven, c.q. volledig door te voeren op basis van de prijsindexcijfers. Dus ook werkgevers die geen lid zijn van de werkgeversorganisatie zijn aan deze CAO gebonden.