Kan je zomaar uit je functie gezet worden?

Kan je zomaar uit je functie gezet worden?

in principe kan je werkgever niet zomaar jouw functie of salaris wijzigen. Staat er in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding, dan mag je werkgever jouw functie of salaris wijzigen. Maar alleen als hij daar zo’n zwaarwegend belang bij heeft dat jouw belang daarvoor moet wijken.

Kan je teruggezet worden in salaris?

‘Een werkgever kan nooit zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden aanpassen en iets essentieels als de hoogte van het salaris al helemaal niet. Daarvoor is de instemming van de werknemer vereist. Een werkgever moet een zwaarwegend belang hebben om een arbeidsvoorwaarde eenzijdig aan te passen. ‘

Kan mijn baas mij degraderen?

Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen. Dit wordt een ‘wijzigingsbeding’ genoemd. De werkgever moet daarvoor wel een zwaarwegend bedrijfsbelang hebben.

Wat te doen als je functie wordt opgeheven?

Na een verval van een functie mag een werkgever niet direct tot ontslag overgaan. De werkgever dient in die situatie te kijken naar de mogelijkheid om een medewerker te herplaatsen in ander passend werk (art 7:669 lid 1BW).

Kun je iemand uit functie zetten?

Je werkgever kan je verzoeken om andere taken uit te gaan voeren. Als er een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen, heeft je werkgever het recht heeft om je functie eenzijdig te wijzigen. Het is dan wel nodig dat hij een zodanig zwaarwichtig belang heeft om dat ook daadwerkelijk te doen.

Kan je functie opgeheven worden?

In het kader van een reorganisatie kunnen functies opgeheven worden. De redenen hiervoor kunnen divers zijn: minder budget van decentrale overheid, efficiënter maken van de organisatie, geen behoefte meer aan bepaald werk, bezuinigingen, etc.

Kan je iemand degraderen?

Demotie of degradatie betekent teruggaan uit een hogere functie naar een lagere. Het is het tegenovergestelde van promotie. Demotie houdt vaak een salarisverlaging in, of verlies van emolumenten en privileges. Aan de andere kant houdt het meestal een vermindering van werkdruk in.

Kan een bedrijf zomaar je salaris verlagen?

Het salaris is een primaire arbeidsvoorwaarde. U kunt als werkgever nooit zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen. Daarvoor is de instemming van de werknemer vereist. Een werknemer zal echter niet snel geneigd zijn akkoord te gaan met een salarisverlaging.

Waarom functiewijziging?

Een functiewijziging is in feite een wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Dit houdt meestal in dat je als werknemer de vraag krijgt van je werkgever om een andere functie tegen een ander salaris uit te gaan voeren.

Kan ik ander werk weigeren?

Omdat er minder of geen werk is, kan de werkgever jou vragen om tijdelijk andere werkzaamheden te verrichten. Je kan dit in principe niet weigeren. In het kader van goed werknemerschap mag de werkgever van jou verwachten dat je op redelijke voorstellen in gaat.

Wat als je functie komt te vervallen?

Als je boventallig bent, zijn er drie opties: ontslag met een vergoeding, ontslag met begeleiding naar nieuw werk of een nieuwe functie bij dezelfde werkgever.

Kan een werkgever zomaar je werktijden veranderen?

Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven