Wat doen ze aan gebroken ribben?

Wat doen ze aan gebroken ribben?

Voor een snel herstel is directe rust noodzakelijk. Voor de pijn moet goede pijnstilling genomen worden. Regelmatig en goed doorademen is belangrijk om een longontsteking te voorkomen. Als de pijn onder controle is kan weer rustig met sporten gestart worden.

Kan je een gebroken rib voelen?

Behandeling van een gekneusde of gebroken rib Meestal geneest een gekneusde of gebroken rib vanzelf binnen een paar weken. U kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer.

Kan een rib zomaar breken?

Een rib breekt niet zomaar; er is flink veel druk voor nodig. Wanneer iemand het stuur van de fiets in de ribben krijgt en daarna de hierboven beschreven klachten heeft, zal men vrij snel aan een gebroken rib denken. Maar bij osteoporose kan een lichte por of hard hoesten of niezen al tot een breuk leiden.

Waar zitten je ribben aan vast?

De ribben zitten aan de achterzijde van het lichaam vast aan de wervelkolom (via het costotransversaal gewricht (articulatio costotransversaria) en het costovertebraal gewricht (articulatio costovertebralis). De bovenste zeven paar zitten vast aan het borstbeen aan de voorzijde, de ware ribben, (costae verae).

Hoe moet ik liggen met gekneusde rib?

Gekneusde ribben Bij een gekneusde rib, ook wel ribcontusie genoemd, kan het botvlies van de rib en het omliggende weefsel geïrriteerd of beschadigd zijn. Het ontstaat vaak door een directe klap of stoot op de rib. Bewegen wordt hierdoor pijnlijk en slapen gaat moeilijk omdat de patiënt niet op de zij kan slapen.

Kan een rib verschuiven?

Een ribblokkade is een blokkade ter hoogte van het gewricht tussen de rib en de ruggenwervel (het costovertebraal gewricht) aan de achterzijde. Er is sprake van een minimale verschuiving van dit gewrichtje waardoor die niet meer in staat is om te bewegen. Een ribblokkade gebeurt meestal in inademingstand.

Hoe lang niet werken met gebroken rib?

De ribben bewegen standaard al tijdens het ademen. Zodoende is ook licht sporten vaak wel mogelijk wanneer de klachten het toe laten. Na zes weken kunt u er van uit gaan dat de fractuur of kneuzing is hersteld. Zodoende kunt u na zes weken weer intensiever gaan sporten.

Wat smeren op gekneusde rib?

Smeer zo snel als mogelijk arnicagel/ arnicagelei/ arnicazalf (bv. Vallen en Stoten zalf) op de kneuzing. Herhaal dit de eerste 24 uur 2-3 keer. IJs mag, het dempt immers pijn maar doe dit dan na de eerste keer smeren!

Waar hechten de valse ribben aan de voorzijde aan?

De achtste, negende en tiende ribbenparen zijn aan de voorzijde verbonden met de bovengelegen rib, deze staan bekend als de valse ribben (costae spuriae, VIII-X).

Wat is een gebroken rib?

Een gebroken rib, ook wel ribfractuur Pijnstilling kan gegeven worden via het infuus of door middel van een ruggenprik. In het uitzonderlijke geval dat er meerdere ribben (en op meerdere plaatsen) zijn gebroken, waardoor de borstkas instabiel is geworden, kan er soms een operatie nodig zijn.

Welke klachten kunnen optreden bij een gebroken rib?

Klachten die kunnen optreden bij een gebroken rib zijn: De meest kenmerkende klacht van een gebroken rib is pijn, die verergert bij lachen, diep zuchten, niezen of hoesten. Ook het aannemen van een andere houding en inspanning kan de pijn intenser maken. Ademhalen verergert de pijn doordat de ribben meebewegen tijdens de ademhaling.

Wat is een gebroken ribfractuur?

De ribben lopen van achter naar voren, dus van de wervelkolom richting het borstbeen. Een gebroken rib, ook wel ribfractuur genoemd kan ontstaan door een ongeval of letsel waarbij de borstkas met kracht wordt ingedrukt. Zo kan een rib breken door een verkeersongeval, maar ook door een gewone val. Naast een ribfractuur kan de rib ook gekneusd zijn.

Hoe bestrijden wij pijn bij gebroken ribben?

Voor het bestrijden van pijn bij gebroken ribben zijn meerdere mogelijkheden. Wanneer u te veel pijn hebt, kan een pijnpomp (pca) helpen. Via een pijnpomp dient u zelf, via een infuus, de pijnstilling toe. Uw behandelend arts beslist hierover, in overleg met de anesthesioloog (arts gespecialiseerd in verdoving en pijnbestrijding).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven