Wat doet groepsdruk met je?

Wat doet groepsdruk met je?

Als een individu groepsnormen overtreedt, volgen negatieve sancties. In het geval van onbewuste aanpassing of impliciete groepsdruk heeft het individu de normen afgeleid uit het doen en laten van de andere groepsleden of hun openlijke reacties op elkaars gedrag.

Kan groepsdruk positief zijn?

In haar boek bespreekt ze veel negatieve kanten van het fenomeen ‘groepsdruk’, maar ze zegt dat er zeker ook momenten zijn waarop het positief kan uitpakken. “Bijvoorbeeld bij sportteams die elkaar scherp houden. Dan willen ze echt samen gaan voor een gouden medaille.”

Wat is positief aan groepsdruk?

Positieve kant van groepsdruk Je kunt ook leren van je vrienden. Vinden ze dat je iets niet goed doet, dan zullen ze je dat vertellen. Ook als je iets leuk en spannend vindt, maar je het normaal niet zou doen als je alleen bent, dan kan je vriendengroep je die extra zet in de rug geven. Dat is positief.

Is groepsdruk strafbaar?

De samenleving keurt de misdragingen af als deviant gedrag, maar binnen de groep wordt het gedrag gezien als wenselijk, conform de groepsnormen, of zelfs als conventioneel. Hierbij kan sprake zijn van misdragingen die strafbaar zijn, zoals vernieling, diefstal of geweldpleging.

Wat is gezonde groepsdruk?

Als je vriendengroep afspreekt om met elkaar een voetbaltoernooi op te zetten, kan je spreken van gezonde groepsdruk. Bewegen is immers gezond en leuk om met elkaar te doen. Je zal dan niet zo snel in je eentje gaan hangen bij de bankjes als de rest aan het voetballen is.

Is groepsdruk altijd negatief?

Groepsdruk is niet altijd slecht. Als het goed is ga je je daar prettig bij voelen. Zo niet, dan is het misschien niet de juiste plek voor jou. Daarnaast kunnen de mensen om je heen ook druk uitoefenen op je, zodat je iets gaat doen wat goed voor je is. Gezonde groepsdruk komt altijd vanuit een gevoel van respect.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven