Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als je op een phishing link klikt?
Als je op de link klikt, ga je naar een website van de oplichters. Daar moet je allerlei persoongegevens invullen, voor je je ‘prijs’ krijgt. Die prijs komt er alleen niet, en de daders hebben al jouw gegevens. De Fraudehelpdesk noemt deze methode een ‘valse winactie’.
Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben van phishing?
Wat moet je doen als je een (vermoedelijk) phishing bericht ontvangt?
- Klik niet op de link in de mail en open geen bijlagen.
- Neem contact op met de bank of instelling waarvan de e-mail zogezegd afkomstig is om de authenticiteit te controleren.
- Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be.
- Verwijder het bericht.
Wat met phishing mails?
Wat moet je doen als je een (vermoedelijk) phishing bericht ontvangt? Klik in geen geval op de link die in de mail staat en open eventuele bijlagen niet. Neem contact op met je bank of de instelling waarvan de e-mail zogezegd afkomstig is om de authenticiteit van het bericht te controleren.
Waar kan ik frauduleuze mails melden?
Stuur de frauduleuze e-mail door naar verdacht@safeonweb.be en naar het specifieke e-mailadres voor phishing van uw bank.
Kan je een virus krijgen door op een link te klikken?
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Kan je een virus krijgen door een mail te openen?
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Wat moet ik doen als ik ben opgelicht?
Wat kun je het beste doen bij fraude en oplichting?
- Meld het bij de fraudehelpdesk opgericht door het ministerie van Justitie.
- Doe aangifte van oplichting en fraude bij de politie, telefoonnummer: 0900 – 8844 of online op politie.nl.
Wat is phishing politie?
Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid.
Wat is phishing Telenet?
Fraudeurs versturen misleidende e-mails met het logo en de opmaak van een bedrijf. Je krijgt de vraag om je gegevens in te vullen op een website of ze via mail door te sturen. Telenet treedt op tegen phishingmails verstuurd door een Telenet-klant via het Telenet-netwerk.
Waar stuur ik valse mails naartoe?
Stuur het door naar verdacht@safeonweb.be
- Stuur het door naar verdacht@safeonweb.be.
- Klik niet op de links, maar zoek de website op via een zoekmachine.
- Stuur het bericht niet door naar je contacten.
- Vul zeker nooit persoonlijke gegevens in.
- Je kan het ook doorsturen naar de organisatie zelf.
Wat als je op een link hebt geklikt sms?
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.