Inhoudsopgave
Hoe word je een vlotte prater?
Hoe wordt men een favoriete gesprekspartner? Deel 1
- Hoe maak je een goede eerste indruk? Onderzoek laat zien dat veel wordt bepaald door de eigen verwachtingen.
- Probeer niet indrukwekkend te zijn.
- Laat mensen over zichzelf praten.
- Luister en zorg ervoor dat mensen weten dat je luistert.
Waar moet je met mensen over praten?
De meeste mensen praten graag over zichzelf, of hebben op zijn minst een band met andere mensen. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Wat heb jij mooi haar, is het van nature zo golvend of doe je er iets speciaals mee?’ Zeg om een gesprek te beginnen iets over je omgeving, als je zo snel niks anders kunt bedenken.
Hoe kan ik een goed gesprek voeren?
Een goed gesprek heb je als je:
- De tijd neemt.
- Contact maakt en actief luistert.
- Je kunt verplaatsen in het standpunt van de ander.
- Uitgaat van gelijkwaardigheid, zorgt voor ’tweerichtingsverkeer’.
- Kunt zeggen wat je op je hart hebt.
- Niet denkt tegen anderen (geen ‘ja, maar…’) maar samen denkt (‘ja, en…’).
Hoe blijf je in gesprek?
Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden. Laat je meevoeren door het gesprek.
Hoe durf ik meer te praten?
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
Hoe kan je het best een gesprek beginnen?
Een gesprek kun je beginnen met het stellen van een (niet-originele) open vraag, bijvoorbeeld ‘Hoe vond je de werkgroep?’ Een open vraag lokt meer dan alleen maar ‘ja’ of ‘neen’ uit en stimuleert een gesprek. Een gesloten vraag, bijvoorbeeld ‘Vind je dit boek interessant?’
Hoe om te gaan met mensen die veel praten?
Laat hem/haar uitpraten Onderbreken heeft geen zin. Hoe verleidelijk het ook is, het is effectiever om de persoon uit te laten praten (en dan niet te reageren, niet te knikken en hem/haar vooral niet aan te kijken) – dan is de kans dat het verhaal daarmee afgelopen is, aanzienlijk groter.
Wat als je veel praat?
Volgens Relationship Matters zou ‘gedwongen’ praten ook kunnen duiden op angst of onzekerheid bij de prater. In het stuk staat dat de prater bijvoorbeeld angstgevoelens kan hebben omdat hij zich ongemakkelijk voelt bij het laten vallen van stiltes of bij het reageren op anderen zodat hij het gesprek domineert.