Inhoudsopgave
Kan iedereen een school oprichten?
Iedereen mag in Nederland een particuliere school oprichten. Gaat het om een school in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs, voor leerlingen die leerplichtig of kwalificatieplichtig zijn? Dan moeten Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar de school staat, de school erkennen.
Wie mag thuisonderwijs geven?
Meestal is dat de ouder, maar het kan ook een docent of andere ouder zijn. Bij thuisonderwijs krijgen de kinderen in ieder geval de gewone schoolvakken gegeven, maar daarnaast is er ook aandacht voor samenwerken. Er zijn drie uitzonderingen, in die gevallen mag wel thuisonderwijs gegeven worden.
Wie controleert de basisonderwijs?
De Onderwijsinspectie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs op scholen en andere onderwijsinstellingen. Daarbij kijkt de inspectie of scholen en opleidingen voldoen aan de wet en of scholen hun financiën op orde hebben.
Is een school een overheidsinstelling?
Antwoord. Nee, in de regel wordt een school niet gezien als een onderneming, maar als een niet-economische dienst van algemeen belang (NEDAB of DAB). Volgens het Hof van Justitie EU heeft een nationaal onderwijsstelsel niet als doel om tegen vergoeding werkzaamheden te verrichten.
Hoe start ik mijn eigen school?
In 4 stappen naar een nieuwe school
- Start met een pedagogisch project. Die basis geeft richting aan alle volgende stappen.
- Zoek antwoorden samen met andere mensen. Samen vormen jullie een vzw die als schoolbestuur de school opstart.
- Maak een businessplan.
- Erkenning door de Vlaamse overheid op zak.
Kan ik thuisonderwijs geven?
In principe is thuisonderwijs in Nederland verboden. Het is in de wet opgenomen dat alle kinderen die leerplichtig zijn -dus vanaf 5 jaar- naar school moeten. Toch zijn er in Nederland zo’n 800 kinderen die thuis onderwezen worden.
Is thuisonderwijs toegestaan in Nederland?
In Nederland geldt sinds 1969 thuisonderwijs in principe niet meer als vervulling van de leerplicht. Wel zijn er wetsartikelen door middel waarvan er vrijstelling van inschrijving op een school kan ontstaan.
Is een basisschool een onderwijsinstelling?
Een plek (o.a. school, universiteit etc.) waar onderwijs gegeven wordt.
Wie is verantwoordelijk voor het onderwijs in Nederland?
De verantwoordelijkheid voor het onderwijssysteem van Nederland ligt bij de overheid. De verantwoordelijkheid voor onderwijs ligt bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).