Inhoudsopgave
Is als in bloed te zien?
Er wordt bloed afgenomen om andere ziekten te kunnen uitsluiten. Bloedtesten kunnen infecties van de hersenen en/of het ruggenmerg, hart- en vaatziekten, bloedingen, aangetaste bloedvaten, giftige stoffen die het zenuwstelsel aantasten en antilichamen die wijzen op een auto-immuunziekte detecteren.
Wie onderzoekt spierziekte?
Alleen een neuroloog kan uitsluitsel geven of het daadwerkelijk om een spierziekte gaat en daar heeft hij uitgebreid onderzoek voor nodig. Vaak heeft alleen een gespecialiseerd neuroloog van een academisch ziekenhuis de juiste middelen, kennis en ervaring tot zijn beschikking om het type spierziekte vast te stellen.
Hoe lang kan je leven met ALS?
Levensverwachting bij ALS Hoe snel de ziekte gaat, verschilt per persoon. Gemiddeld leven mensen met ALS nog drie tot vijf jaar na de diagnose. Ongeveer 20% van de ALS-patiënten leeft langer dan 5 jaar na de eerste ziekteverschijnselen.
Wat doet een neuroloog bij het eerste bezoek?
Wat doet de neuroloog? Allereerst wordt de tijd genomen om uw klacht goed in kaart te brengen; uw verhaal vormt het belangrijkste deel in de zoektocht naar de oorzaak. Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek, waarbij allerlei functies van het zenuwstelsel worden getest.
Welke ziekte lijkt op ALS?
Naast ALS bestaan er 2 ziektes die veel op ALS lijken, namelijk PSMA (Progressieve Spinale Musculaire Atrofie) en PLS (Primaire Laterale Sclerose). Deze kunnen overgaan in ALS. Ook hierbij worden de spieren steeds zwakker of spastisch. Het verloop van de ziekten verschilt per persoon.
Hoe kom je erachter of je MS hebt?
Symptomen MS Moeheid: ernstige, langdurige vermoeidheid. Oogproblemen: pijn in je ogen, verminderd zicht, en dubbel of wazig zien. Spraakproblemen: mindere concentratie, traag denken, moeilijk woorden kunnen vinden of onduidelijk spreken. Tintelingen: branderig of koud gevoel, tintelingen of juist een doof gevoel.
Kan je genezen van een spierziekte?
De aard en ernst van de verschijnselen verschillen van spierziekte tot spierziekte en van persoon tot persoon. In Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen een spierziekte. Spierziekten zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen. Goede medische begeleiding is belangrijk.
Kan je dood gaan aan een spierziekte?
Mensen met een spierziekte zijn vaak ongeneeslijk ziek, invalide en kunnen binnen enkele jaren overlijden.
Is ALS altijd dodelijk?
ALS is een spierziekte die in de hersenen en het ruggemerg ontstaat. Het is een dodelijke en vooralsnog ongeneeslijke ziekte.
Is ALS zeldzaam?
Toch is ALS minder zeldzaam dan je zou denken. Ze treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten worden getroffen door ALS rond hun 60 jaar.
Wat gebeurt er bij een neurologisch onderzoek?
Bij het neurologisch onderzoek gaat de neuroloog systematisch na hoe goed de verschillende onderdelen van het zenuwstelsel functioneren. Afwijkingen die uzelf niet opvallen, kunnen door eenvoudig onderzoek in de onderzoekkamer van de dokter ontdekt worden.
Wat onderzoek een neuroloog?
Een neuroloog is een medisch specialist die zich vooral bezig houdt met ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Hij/zij onderzoekt de klachten, stelt de diagnose ALS en bespreekt deze met de patiënt.