Waaraan wordt een omgevingsvergunning getoetst?

Waaraan wordt een omgevingsvergunning getoetst?

Een omgevingsvergunning voor de activiteit «bouwen» wordt altijd getoetst aan de geldende planologische regelgeving, zijnde een bestemmingsplan of beheersverordening (art. 2.10, lid 1, onderdeel c (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)).

Wat als je zonder vergunning bouwt?

Als een bouwwerk gebouwd wordt zonder dat daarvoor de nodige vergunning is verleend, is een gemeente in principe verplicht om daartegen handhavend op te treden. Dit betekent dat de gemeente u onder straffe van een last onder dwangsom kan verplichten het illegaal gebouwde bouwwerk weer af te breken.

Heeft de buurman wel een vergunning?

Of uw buren een vergunning nodig hebben, kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of uw buren wel of geen vergunning nodig hebben voor het nieuwe bouwwerk. Als blijkt dat uw buren geen vergunning nodig hebben, dan kunt u niet zoveel doen.

Wat is een situatietekening?

De situatietekening is een tekening waarbij inzichtelijk moet worden gemaakt hoe en waar het/de gebouw(en) op de kavel staan. Aangelegen delen, zoals de wegen, sloten en aanliggende bebouwing wordt hierbij ook verwerkt.

Wat is een Ontvankelijkheidstoets?

De ontvankelijkheidstoets is een belangrijke toets aan het begin van het bezwaarproces. Deze toets bepaalt of je inhoudelijk op een bezwaarschrift mag reageren of niet. Voer je deze toets niet goed uit of knijp je een oogje toe, dan help je de bezwaarmaker hier niet mee.

Wat als je geen bouwvergunning hebt?

Risico’s en gevolgen indien je toch bouwt zonder vergunning: Je kan een proces verbaal krijgen voor bouwinbreuk, hiervan wordt melding gemaakt in het vergunningregister. Huidige illegale werken kunnen stopgezet worden op bevel van de bevoegde instantie, zowel schriftelijk als mondeling.

Waar vind ik verleende vergunningen?

Op de website www.overheid.nl vindt u ook een overzicht van alle afgegeven vergunningen. Op de website met officiële bekendmakingen vindt u een overzicht van lopende aanvragen.

Hoeveel mag men afwijken van een bouwvergunning?

In een bestemmingsplan zijn vaak al een aantal afwijkingsmogelijkheden opgenomen, zoals een afwijking met 10 % van de maximale goothoogte of een afwijking van 1 meter. Meestal zijn er voorwaarden verbonden aan een binnenplanse afwijking. De procedure is hetzelfde als die van een passend plan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven