Hoe werkt een winterband?

Hoe werkt een winterband?

Door het aangepaste profiel en rubbersamenstelling hebben winterbanden meer grip bij lage temperaturen en neerslag. Bij lagere temperaturen wordt het rubber van een autoband hard. Daardoor plakt de band als het ware minder aan het wegdek en kan de band ook minder goed de oneffenheden op de weg volgen.

Heb je winterbanden nodig in Nederland?

U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen.

Hoe herken je een winterband die voldoet aan de minimale eisen?

Het logo mag naar eigen inzicht van de fabrikant op de band geplaatst worden. Het sneeuwvlok symbool is daarentegen wel een indicatie voor winterse eigenschappen van een band. Om het symbool te mogen gebruiken moet er een remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer.

Wat is beter winter of zomerbanden?

In de winter kun je beter met all season banden rijden dan met zomerbanden. All season banden hebben namelijk minder grip bij winterse temperaturen en zijn daarom niet geschikt om in sneeuw te rijden. Laat staan om een besneeuwde helling op te rijden. Wie op wintersport gaat, heeft dus echt winterbanden nodig.

Heb je echt winterbanden nodig?

In Nederland zijn winterbanden niet echt noodzakelijk als je de auto kunt laten staan onder winterse omstandigheden. In veel (wintersport)landen zijn winterbanden verplicht bij winters weer. Wie op zomerbanden rijdt en betrokken raakt bij een ongeval kan aansprakelijk worden gesteld.

Heb je winterbanden echt nodig?

Kan je zonder winterbanden rijden?

In Nederland is het niet verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. De overheid stimuleert het gebruik van winterbanden wel, omdat het een stuk veiliger is in winterse omstandigheden. Omdat winterbanden niet verplicht zijn, heeft dit ook geen gevolgen voor de aansprakelijkheid bij een ongeval.

Hoe herken ik een zomerband?

Het profiel van een zomerband bevat minder zogenaamde lamellen (de hoeveelheid gleufjes en uitstekend rubber) dan een winter- of 4 seizoenenband. Vuil en water worden daardoor minder goed door de kanalen onder de band weggeleid en de band “grijpt” ook minder goed in sneeuw en ijs.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven