Inhoudsopgave
Kun je herinneringen terughalen?
Iets ervaren en je dat later herinneren verloopt niet via dezelfde route in de hersenen. Het terughalen van een herinnering verloopt via een omleiding, ontdekten neurowetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology.
Kun je herinneringen verdringen?
Verdrongen herinneringen aan traumatische ervaringen die plotseling boven tafel komen. Hoewel het idee zeer controversieel is en er weinig bewijs is, blijkt dat veel EMDR-therapeuten nog steeds overtuigd zijn van het bestaan van dit fenomeen.
Hoe betrouwbaar zijn herinneringen?
Uit onderzoek, zoals dat van Douwe Draaisma, is duidelijk geworden dat ons geheugen veel minder betrouwbaar is dan we dachten. Onze geheugencapaciteit is beperkt, dus bevat elke herinnering gaten. Uiteindelijk ontwikkelde 70 procent een overtuigende en gedetailleerde pseudo-herinnering.
Kun je gebeurtenissen vergeten?
Je kunt iets vergeten door eraan te denken. Niet doorlopend aan denken, maar even. Dan worden de verbindingen tussen neuronen waarin die herinnering ooit is vastgelegd weer plastisch, en kan het brein de herinnering vervangen of afzwakken.
Hoe iets terug herinneren?
Om iets te onthouden kun je de geluiden, plekken, of gebeurtenissen opnieuw proberen te beleven, zodat je weer weet wat er gebeurde. Loop rondjes. Dan kun je dingen beter onthouden! Doe precies hetzelfde als wat je deed toen je de gedachte had, want meestal werd die gedachte opgewekt door iets wat je deed of zag.
Hoe vormen we herinneringen en hoe halen we ze terug?
Voor de vorming van een nieuwe herinnering moeten er elke keer weer veranderingen plaatsvinden. Dit gebeurt in synapsen, het contactpunt tussen twee zenuwcellen waar elektrische signalen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel worden verstuurd.
Hoe kun je herinneringen vergeten?
Door simpele oogbewegingen te maken tijdens het ophalen van een traumatische gebeurtenis, kan de nare herinnering vervagen. Nijmeegse neurowetenschappers ontdekten hoe dat kan: bewegende ogen onderdrukken de amygdala, een hersenstructuur betrokken bij het opslaan van herinneringen.
Kun je gebeurtenissen verdringen?
Dit kan in de jeugd zijn, maar ook op latere leeftijd. Zo’n ingrijpende gebeurtenis kan bijvoorbeeld een conflict zijn, een ongeluk, ruzie, een echtscheiding of operatie. In andere gevallen kan het ook gaan om een aanranding, verkrachting of beroving. Niet iedereen wordt even gevoelig geboren.
Kunnen herinneringen veranderen?
Na onderzoek is ontdekt dat herinneringen vervormbaar zijn. Reconsolidatie heet dat; ofwel het opnieuw opslaan van herinneringen. Het verleden kun je niet veranderen, maar de herinneringen dus wel. Die kun je zelfs uitwissen, zo bleek uit recent onderzoek.
Kan je seksueel misbruik vergeten?
“Hoewel er nooit wetenschappelijk bewijs voor verdringing is geweest, beweren aanhangers dat traumatische gebeurtenissen jarenlang niet toegankelijk zijn in het geheugen, als een soort beschermingsmechanisme. “Deze stelt dat seksueel misbruik zo traumatisch is dat herinnering hieraan nooit helemaal kan worden vergeten.
Wat moet je doen als je iets bent vergeten?
Gebruik een app of agenda om echt belangrijke informatie te onthouden, zoals doktersafspraken en verjaardagen. Zelfs het beste geheugen kan wel een beetje hulp gebruiken! Om iets te onthouden kun je de geluiden, plekken, of gebeurtenissen opnieuw proberen te beleven, zodat je weer weet wat er gebeurde.
Hoe voelt een herbeleving?
Bij herbelevingen lijkt het alsof je een nare of traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je hebt last van flashbacks: je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde. Het lijkt levensecht. Herbelevingen kunnen je overvallen en het voelt alsof je er geen invloed op hebt.