Inhoudsopgave
Waarom hoor je je eigen stem anders?
Wanneer je jezelf hoort praten hoor je een heel andere stem, dan wanneer andere mensen jouw stem horen. Dat heeft ermee te maken dat het geluid dat we zelf produceren, wordt getransporteerd via de beenderen en niet via onze oren. Jijzelf ervaart je eigen stemtoon lager, dan hij in werkelijkheid is.
Hoe horen anderen je stem?
Eerst hoor je namelijk het geluid dat uit je mond komt en door de lucht naar je oren gaat, zo horen andere mensen je stem ook. “Maar als je praat, gaat je stemgeluid ook direct via je nek en je schedel naar het oor. Op een bandopname van je stem hoor je alleen dat eerste deel: de geluidstrilling die via de lucht komt.”
Waarom is mijn stem zo laag?
Hoe langer je stembanden, hoe lager je stem. Vrouwen hebben over het algemeen kortere stembanden dan mannen, en kleine mensen kortere dan grote mensen. Het schijnt zelfs dat vrouwen in hun vruchtbaarste dagen van de maand een klein beetje hoger praten dan normaal. Voor mannen geldt het omgekeerde.
Is stemgeluid erfelijk?
Een spraak- of stemtherapeut kan helpen met zaken als klank en intonatie, maar aan toonhoogte valt weinig te veranderen. Deze is namelijk genetisch bepaald. ,,Als je een lage stem hebt, dan zijn je stembanden wat langer. Voor een hoge stem geldt het omgekeerde: dan zijn je stembanden korter.
Kan je je eigen stem horen?
“De geluidstrilling die je stem produceert, bereikt via de lucht van buitenaf het trommelvlies in het oor. Maar als je praat, gaat je stemgeluid ook direct via je nek en je schedel naar het oor.” Hoor je je eigen stem terug, dan hoor je alleen het eerste deel; de geluidstrilling die via de lucht komt.
Hoe komt het dat stemmen zo verschillend klinken?
Dat je stem zo anders klinkt in je hoofd dan in het echt, heeft alles te maken met de weerkaatsing van je stemgeluid. Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel. Dat hoor je, en dat maakt je stem voor jou hol en warm en lager dan je stem die anderen horen.
Wat te doen om een heldere stem te krijgen?
Hou je stem gezond: 13 tips voor een goede stemhygiëne
- Praat zo weinig mogelijk in lawaai.
- Zorg voor voldoende vochtigheid en zo weinig mogelijk stof binnen de spreekruimte.
- Vermijd stemmisbruik.
- Vermijd keelschrapen en kuchen zoveel mogelijk.
- Fluister niet.
- Praat niet de hele dag.
- Verzorg je lichaamshouding.
Hoe kan ik een zwaardere stem krijgen?
Als je een diepere stem wil, dan moet het je doel zijn om je ademhaling omlaag te brengen. Maak er een doel van om niet door je keel te ademen en praten – en ook niet door je borst, maar nog lager: door je buik. Adem uit je middenrif voor een krachtigere, meer zekere, en jawel, een iets diepere stem.
Waarom klinkt mijn stem zo raar?
Dat je stem zo anders klinkt in je hoofd dan in het echt, heeft alles te maken met de weerkaatsing van je stemgeluid. Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel. Dan ontbreekt de weerkaatsing in je schedel en hoor je je woorden zoals ieder ander geluid: van buitenaf.
Hoe klinkt een zware stem?
Concentreer je op het volume, de toon, je adem en vooral op de toonhoogte van je stem. Als je stem hoog klinkt of een hoge toon heeft, wil dat zeggen dat je stembanden op een hoge frequentie trillen. Als je stem laag of diep klinkt, wil dat zeggen dat je stembanden op een lagere frequentie trillen.
Hoe laat je je stem beter klinken?
De klank van je stem verbeteren
- Ademhaling en een correct houding.
- Zorg voor een goede houding van je mond.
- Gebruik zangoefeningen om je stem krachtiger te maken.
- Veranderingen in je manier van leven voor een gezonde stem.
- Van anderen leren.
Hoe klinken stemmen in je hoofd?
De stemmen zijn bij iedereen verschillend. Ze kunnen schreeuwen of heel zachtjes praten. Ze kunnen een paar woorden zeggen of urenlang doorpraten. Sommige mensen hebben de ervaring dat ze met hun stemmen gesprekken kunnen hebben, anderen niet.