Inhoudsopgave
- 1 Hoe werkt een staatsobligatie?
- 2 Wat kan de prijs van een obligatie beïnvloeden?
- 3 Waarom koop je een obligatie?
- 4 Hoe duur is een staatsobligatie?
- 5 Welke impact heeft een dalende rente op de prijs van een obligatie?
- 6 Wat heb je in bezit als je een obligatie hebt?
- 7 Hoe bereken je de koers van een obligatie?
- 8 Wat is het risico van een obligatie?
Hoe werkt een staatsobligatie?
Wanneer u een staatsobligatie koopt, leent u aan de overheid voor een afgesproken tijdsperiode een geldbedrag. In ruil daarvoor betaalt de overheid u regelmatig een vaste rente, bekend als de rentevergoeding. Hierdoor is een obligatie een aandeel met een vast inkomen.
Wat kan de prijs van een obligatie beïnvloeden?
In de regel stijgt de waarde van obligaties wanneer de algemene rentevoet daalt en omgekeerd. Ten derde beïnvloed ook potentieel gevaar de prijs. Wanneer aandeelhouders denken dat er een toenemend gevaar voor hun belegging bestaat, kan de prijs dalen. Naarmate het risico toeneemt, willen beleggers meer compensatie.
Wat is het verschil tussen een lening en een obligatie?
Leen je geld uit aan bedrijven of overheden, dan krijg je geen winstuitkering of dividend. Bij een obligatie verdien je namelijk geld door middel van een vast of variabel rentepercentage, dat als beloning voor het uitlenen van jouw kapitaal wordt uitgekeerd.
Waarom koop je een obligatie?
Staatsobligaties zijn gewild bij beleggers omdat het risico meestal laag is. Het geld dat u hebt geïnvesteerd, krijgt u normaal gesproken aan het einde van de looptijd weer terug. Maar ook sommige staatsobligaties kennen tegenwoordig een negatieve rente.
Hoe duur is een staatsobligatie?
Je betaalt in het laatste geval immers fondskosten. Daartegenover staat dat je bij het zelf kopen van obligaties meer geld beschikbaar moet hebben om een gezonde spreiding te kunnen bereiken. De nominale waarde (of uitgifte prijs) van veel staatsobligaties is 1.000 euro en van bedrijfsobligaties al gauw 50.000 euro.
Hoe werkt een staatslening?
Een staatslening, ook wel staatsobligatie genoemd, is een lening van beleggers aan de overheid. Staatsleningen worden uitgegeven om de financieringsbehoefte van de staat te dekken. De houder van de staatslening heeft een vordering op de staat. Aan het einde van de looptijd krijgt de belegger zijn inleg terug.
Welke impact heeft een dalende rente op de prijs van een obligatie?
De koersontwikkeling van een obligatie is vooral afhankelijk van de richting van de marktrente. De koers beweegt zich altijd in een tegengestelde richting dan de richting van de rente. Bij een dalende rente loopt de koers van een obligatie op en als de rente stijgt, dan daalt de koers van een obligatie.
Wat heb je in bezit als je een obligatie hebt?
Aandelen zijn risicovoller dan obligaties. Een obligatiebelegger heeft altijd recht op de afgesproken rente. Daarnaast krijgt een obligatiehouder zijn inleg aan het einde van de looptijd terug, mits het bedrijf niet failliet gaat. Een aandeelhouder heeft geen recht op een vaste vergoeding en de looptijd is oneindig.
Wat heb je in bezit met een obligatie?
Met een obligatie leen je geld aan de overheid of een onderneming. In ruil hiervoor ontvang je rente in de vorm van een couponbetaling. Een obligatie is dus een schuldbewijs, uitgegeven door de overheid of een onderneming.
Hoe bereken je de koers van een obligatie?
Net zoals aandelen kunt u obligaties verhandelen op de beurs. De wetten van vraag en aanbod bepalen dan ook de koers van obligaties. De koersen noteren steeds in procenten. Als u de obligatie houdt tot eindvervaldag, dan wordt de obligatie afgelost aan een koers van 100% van de nominale waarde van de coupure.
Wat is het risico van een obligatie?
Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening die uitgegeven wordt door een partij (bedrijf of overheid), waarvoor de belegger een vooraf afgesproken rentepercentage ontvangt. Er bestaat altijd een risico dat die partij niet aan zijn financiële verplichtingen (rentebetalingen en aflossing) kan voldoen.