Inhoudsopgave
- 1 Hoe lang duurt navelbreuk baby?
- 2 Wat kun je eraan doen voor baby navelbreuk?
- 3 Hoe lang herstel navelbreuk?
- 4 Wat zijn de symptomen van een navelbreuk?
- 5 Hoe ziet een navelbreuk er uit?
- 6 Hoe lang is het herstel na een Navelbreukoperatie?
- 7 Wat is de navelbreuk bij kinderen?
- 8 Wat zijn symptomen van een beknelde navelbreuk?
Een kind heeft er meestal geen last van. Een navelbreuk hoeft dan ook niet behandeld te worden; bij de meeste kinderen verdwijnt de breuk in de eerste drie jaar, doordat-ie alsnog dichtgroeit. Bij het consultatiebureau zullen ze regelmatig controleren of de doorgang in de spierlagen van de buikwand al gesloten is.
Kan een baby last hebben van een navelbreuk?
Over het algemeen hebben kinderen weinig last van een navelbreuk. Soms kunnen er pijnklachten optreden en kan uw kind er misselijk van zijn en zelfs braken. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies een gedeelte van de buikinhoud (darmlis) bevat.
Behandeling. Een navelbreuk op jonge leeftijd behoeft geen behandeling. De grote meerderheid sluit spontaan voordat een kind 4 jaar is. Mocht er sprake zijn van een hele grote breukpoort (>2.5 cm) of toch nog sprake van een navelbreuk als het kind ouder is dan 4 jaar, kan operatieve sluiting overwogen worden.
Hoe herken je een navelbreuk bij kinderen?
Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven, maar kan bij een beklemming wel pijnlijk zijn. Klachten die uw kind kan krijgen zijn ongemak, een zeurend of branderig gevoel en pijn in dat gebied. Soms wordt de bobbel platter als uw kind gaat liggen of als u de bult terugduwt.
Aangeboren navelbreuk Bij de aangeboren navelbreuk treedt meestal spontaan herstel op binnen de eerste drie levensjaren. Er is dan ook geen sprake van een ernstige aandoening. Als na drie jaar nog geen spontaan herstel is opgetreden, kan via een operatie de breukpoort worden gesloten.
Kan een navelbreuk gevaarlijk zijn?
Meestal is een breuk rond de navel niet gevaarlijk. In de meeste gevallen bestaan de klachten alleen uit pijn, misselijkheid en een branderig gevoel rond de breuk. Soms kan er ook een uitstulping ontstaan. De uitstulping ontstaat door vetweefsel dat door druk vanuit de buikholte door de breuk wordt gedrukt.
Bij volwassenen kan de zwelling in de navel toenemen bij hoesten, niezen en persen. Meestal geeft dit geen klachten. Heel soms bestaat er een brandend of zeurend gevoel. In de meeste gevallen is de zwelling makkelijk terug te duwen.
Hoe herken je een navelbreuk?
Eén van de symptomen van een navelbreuk is de zwelling in de navel. Daarnaast kun je last krijgen van een zeurend of branderig gevoel op de plaats van de breuk. Beklemming komt vooral voor bij verworven navelbreuken en kan pijn geven.
Een navelbreuk (Hernia umbilicalis of navel hernia) ontstaat door een opening in de buikwand. Bij een breuk ontstaat een uitstulping in de buikwand, doordat de darmen via een verzwakte plek in de buikwand naar buiten drukken. Dit kan ook zichtbaar worden aan een bult op uw buik.
Hoe lang duurt herstel navelbreuk?
De arts vertelt u wanneer u naar huis mag. steunverband. De eerste zes weken mag u niet zwaar tillen. U krijgt een afspraak mee of thuisgestuurd voor een telefonisch consult zes weken na de operatie.
Na de controleraadpleging bij de chirurg, drie weken na de operatie, zal je alles terug mogen doen, inclusief heffen en sporten. Bij ontslag uit het ziekenhuis zullen wij je vragen tien dagen na de operatie bij je huisarts langs te gaan voor een wondcontrole en om hechtingen te laten verwijderen.
Hoe ernstig is een navelbreuk?
Beklemming komt vooral voor bij verworven navelbreuken en kan pijn geven. Als de inhoud van de navelbreuk uit vet bestaat, zal dit geen levensbedreiging vormen. Als de darm bekneld raakt, kan dit wel gevaarlijk zijn en zal een spoedoperatie moeten plaatsvinden.
Een navelbreuk bij kinderen komt bij veel pasgeboren baby’s voor. Het ziet er misschien wat vreemd uit, maar gelukkig brengt het in de meeste gevallen nauwelijks klachten met zich mee en herstelt het zich vanzelf.
Wat is een navelbreuk tijdens de zwangerschap?
Navelbreuk tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is de kans op een breuk extra groot. Dit komt doordat er extra druk op de buikwand komt door de baby. Is er voor de zwangerschap al sprake van een breuk, dan wordt geadviseerd om contact op te nemen met uw huisarts.
Symptomen van een beknelde navelbreuk 1 koorts; 2 obstipatie; 3 ernstige buikpijn; 4 gevoeligheid in de onderbuik; 5 braken; 6 een bolling of bobbel rond de buik; en 7 roodheid of verkleuring.