Wat valt er onder weekdieren?
Voorbeelden van weekdieren zijn de krab, de slak, de inktvis, de mossel en de kreeft. De naam “weekdier” verwijst naar het feit dat weekdieren een week (zacht) lichaam hebben. Het grootste deel van de weekdieren leeft in water, voornamelijk in de zee. Veel slakken leven ook op land.
Hoe plant een weekdier zich voort?
Weekdieren planten zich voort door middel van eieren. Bij tweekleppige weekdieren laten de vrouwelijke dieren veel eitjes los in het zeewater. De mannetjes stoten hun zaadcellen uit in de zee. Wanneer die elkaar tegenkomen ontstaat er een larfje, dat meestal eerst enige tijd als plankton in het zeewater zweeft.
Wat zijn Schal- en schelpdieren?
Omschrijving. Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoetwater. Schaal- en schelpdieren zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf .
Wat is een schelp bij slakken?
De schelp (of bij slakken ook wel het ‘ slakkenhuis ‘) is een uit kalk ( calciet en/of aragoniet) en andere mineralen bestaand (meestal) uitwendig skelet, dat door een weekdier ( stam der Mollusca) wordt aangemaakt. De schelp verleent het dier stevigheid, en beschermt het dier tegen uitwendige invloeden zoals predatie, kwetsuren, uitdroging, etc.
Wat zijn voorbeelden van schelpdieren?
Voorbeelden van schelpdieren zijn: 1 Mosselen 2 Oesters (de platte inheemse, ook wel Zeeuwse oester genoemd, of de Japanse oester) 3 Mesheften 4 Sint-Jakobsschelpen of coquilles Saint-Jacques 5 Kokkels 6 Slakken 7 Inktvissen (inwendige schelp)
Wat is een schelp voor een weekdier?
De schelp is een soort huisje voor het weekdier, het dient als bescherming. Net als het huisje van een slak. Elk weekdier heeft kalkklieren, die zitten in een dun vliesje om het diertje heen. Met deze klieren maakt het diertje kalk en zo ontstaat de schelp.