Waar moet een marifoon aan voldoen?

Waar moet een marifoon aan voldoen?

Als je een marifoon aan boord hebt, moet ten minste één persoon aan boord beschikken over een basiscertificaat marifonie. Met dit certificaat mag je zowel de vaste marifoon als de handheld marifoon bedienen. Voor het bedienen van een combi marifoon DSC klasse-D is een Marcom-B certificaat verplicht.

Is marifoon verplicht op Waddenzee?

Een marifoon is niet verplicht aan boord van een klein schip. Het is wel raadzaam een marifoon te gebruiken. Op de binnenwateren, waaronder ook het IJsselmeer en de Waddenzee, zet u de marifoon in principe op kanaal 10. Op zee op kanaal 16.

Hoe registreer ik een marifoon?

Portofoon, handmarifoon of handheld Portofoons moet u registreren in het gebruikersregister. Hiervoor heeft u minimaal een basiscertificaat marifonie nodig. De ATIS-code die u krijgt, programmeert u in uw portofoon. Als u een portofoon niet aan boord gebruikt heeft u een vergunning nodig.

Hoe ATIS aanvragen?

Log in met uw DigiD om naar het register te gaan. Binnen 20 werkdagen ontvangt u uw registratiebewijs per post….Registreren of vergunning aanvragen.

Registreren Vergunning aanvragen
Marifoon PLB (Personal Locator Beacon)
Combimarifoon Walstation
Portofoon/handheld Portosec (portofoon zonder schip) Deze vergunning moet u schriftelijk bij ons aanvragen

Wat kun je met een marifoon?

Een marifoon is een zend- en ontvangapparaat voor maritieme communicatie. Via de marifoon leg je contact met andere schepen en met walstations, zoals sluizen, verkeersposten of de kustwacht. Zowel op zee als op binnenwater. Goed marifoongebruik draagt bij aan de veiligheid op het water.

Wat is het bereik van een marifoon?

De VHF heeft een bereik van maximaal 50 kilometer. Daarmee kan de reikwijdte wel oplopen tot 20.000 kilometer. Om deze marifoon aan boord te mogen plaatsen moet je Marcom-A halen. Meer over dit onderwerp zie: marcom en marifonie.

Waarom Marifonie?

De marifoon is bedoeld voor extra veiligheid zodat je bij nood andere schepen en/of de kustwacht kunt waarschuwen. Uiteraard is je gsm een prima alternatief voor de marifoon. Je kunt de sluismeester gewoon bellen en bij nood bel je 112 of het alarmnummer van kustwachtcentrum (0900 0111).

Is Atis verplicht?

Sinds 1996 dient elke marifoon voorzien te zijn van een ATIS-code. Na het loslaten van de spreeksleutel worden er digitaal twee piepjes uitgezonden. Dit digitale signaal bevat de roepnaam van het schip. Deze code is verplicht in de zogenaamde Rijnoeverlanden: Nederland: Duitsland: België: Luxemburg en Zwitserland.

Hoe kom ik aan een ATIS code?

In het menu van de marifoon kan je de ATIS en MMSI nummers controleren of opzoeken. Ook kan je een verkeerspost aanroepen met het verzoek om je ATIS-code uit te lezen. De meeste verkeersposten en grotere sluizen hebben namelijk een decoder waarmee ze aan je ATIS-code je bijbehorende roepnaam kunnen aflezen.

Hoe test je een marifoon?

Ook kunt u de marifoon zelf testen. Met iemand in uw jachthaven – bij voorkeur niet uw naaste buurman – spreekt u af dat u elkaar op een bepaald tijdstip oproept op kanaal 77. Dan weet u beiden zeker dat hij zendt.

Waar vind ik de ATIS code?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven