Inhoudsopgave
Welke marifoon geschikt voor basiscertificaat?
Ben je in het bezit van het basiscertificaat marifonie mag je de standaard VHF marifoon aanschaffen en gebruiken. In geval van een noodsituatie roep je de hulpdiensten op. Dit doe je op de binnenwateren op kanaal 10, mits je niet in een blokgebied vaart.
Waar vind ik mijn ATIS nummer?
In het menu van de marifoon kan je de ATIS en MMSI nummers controleren of opzoeken. Ook kan je een verkeerspost aanroepen met het verzoek om je ATIS-code uit te lezen. De meeste verkeersposten en grotere sluizen hebben namelijk een decoder waarmee ze aan je ATIS-code je bijbehorende roepnaam kunnen aflezen.
Wat is een marifoon?
Een marifoon is een zend- en ontvangapparaat voor maritieme communicatie. Via de marifoon leg je contact met andere schepen en met walstations, zoals sluizen, verkeersposten of de kustwacht. Zowel op zee als op binnenwater. Goed marifoongebruik draagt bij aan de veiligheid op het water.
Welk marifoonkanaal op IJsselmeer?
Op de binnenwateren, waaronder ook het IJsselmeer en de Waddenzee, zet u de marifoon in principe op kanaal 10. Op zee op kanaal 16. Schakel regelmatig over op een nautisch informatiekanaal (bijvoorbeeld VHF 1 van de Centrale Meldpost IJsselmeer) voor weerberichten en mededelingen voor de scheepvaart.
Waar staat ATIS voor?
Marifoon programmeren Na uw registratie in het register, krijgt u van Agentschap Telecom een brief met een registratiebewijs waar uw identificatiecodes op staan. U krijgt een radioroepnaam, ATIS-code (Automatic Transmitter Identification System) en als het nodig is de MMSI (Maritieme Mobile Service Identiteit).
Hoe roep je een sluis aan?
1. Met een marifoon kun je de sluismeester en/of brugwachter oproepen en vragen om de sluis of brug te openen. Alleen al in Nederland vind je ruim 900 beweegbare bruggen en ruim 200 sluizen.
Wat zijn de marifoon kanalen en marifoon frequenties?
Marifoon kanalen en marifoon frequenties. De gebruikelijke marifoon frequenties liggen tussen de 30 en 300 MHz. Aangezien dat erg lastig is, welke frequentie gaan we selecteren? Zo zijn de frequenties opgedeeld in marifoon kanalen. Frequentie 156.050 MHz is gebombardeerd tot kanaal 1. En zo is kanaal 16 – 156.800 MHZ.
Wanneer is een marifoon verplicht in Nederland?
Voor pleziervaartuigen met een lengte van minder dan 20 meter is een marifoon niet verplicht in Nederland. In België is dit 7 meter. Alle andere schepen zijn verplicht om een marifoon aan boord te hebben.
Hoe kunt u een marifoon programmeren?
Marifoon programmeren. Na uw registratie in het register, krijgt u van Agentschap Telecom een brief met een registratiebewijs waar uw identificatiecodes op staan. U krijgt een radioroepnaam, ATIS-code (Automatic Transmitter Identification System) en als het nodig is de MMSI (Maritieme Mobile Service Identiteit).