Wat gebeurt er in de hersenen tijdens een epileptische aanval?

Wat gebeurt er in de hersenen tijdens een epileptische aanval?

Een epileptische aanval is het gevolg van een soort kortsluiting in de hersenen. Miljarden hersencellen geven via elektrische prikkels opdrachten aan je lichaam en geest. Bij mensen met epilepsie raken de hersencellen plotseling overactief.

Hoe weet je of je een epileptische aanval hebt?

Je hebt epilepsie als je: meerdere epileptische aanvallen hebt gehad; één epileptische aanval hebt gehad en er zijn afwijkingen op het EEG (hersenfilmpje) of een CT- of MRI-scan te zien.

Kan een epileptische aanval eenmalig zijn?

Ongeveer 1 van de 20 mensen krijgt een keer in zijn leven een aanval. Zo’n eenmalige aanval heet een ‘gelegenheidsaanval’. Dat wil zeggen dat de omstandigheden een aanval hebben uitgelokt. Spanning en stress samen met een groot slaaptekort kan zo’n uitlokker zijn.

Is een epileptische aanval gevaarlijk?

Epilepsie is over het algemeen gesproken geen levensbedreigende ziekte al zijn er wel uitzonderingen op deze regel. Het meest gekende voorbeeld van uitzonderlijke gevallen is dat mensen met epilepsie tijdens een epileptische aanval zich levensgevaarlijk verwonden.

Waarom is epilepsie gevaarlijk?

Hoewel het zeldzaam is, kan een heftige epileptische aanval ook tot hersenschade leiden. Bij langdurige aanvallen (status epilepticus) die meer dan 30 minuten duren kan schade aan de hersenen ontstaan.

Hoe lang duurt een absence?

Wat zijn absences? Absences zijn een bepaald type epileptische aanvallen die enkele seconden duren. Tijdens een absence is het kind kortdurende buiten bewustzijn, hebben kinderen een starende blik en komen er vaak automatische bewegingen in het gezicht of met de handen voor.

Wat te doen als iemand een epileptische aanval krijgt?

Wat doe je bij een epileptische aanval?

  1. Bel of laat 112 bellen.
  2. Zorg ervoor dat slachtoffer zich niet bezeert.
  3. Bescherm het hoofd (met een kussentje, handdoek, jas, enz.).
  4. Maak knellende kleding los.
  5. Leg het slachtoffer op de zij wanneer het slachtoffer na de aanval nog niet aanspreekbaar is.

Hoe kun je zien of je een epileptische aanval hebt gehad?

Een grote aanval kan je vaak voelen aankomen. Je voelt dan iets raars in je maag, of je hebt lichtflitsen in je ogen. Daarna raak je bewusteloos. Het kan ook zijn dat je niets van tevoren voelt en meteen bewusteloos raakt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven