Wat gebeurt er met je lichaam tijdens een paniekaanval?

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens een paniekaanval?

Hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid en ademhalingsproblemen (hyperventilatie) zijn lichamelijke gevoelens die veel voorkomen bij een paniekaanval. Alles lijkt onwerkelijk. Je denkt daardoor dat er iets ergs zal gebeuren, dat je gek wordt, dat je flauwvalt of dat je een hartaanval krijgt.

Kan je ineens een paniekaanval krijgen?

Een paniekaanval kan plotseling opkomen. Als het vaker voorkomt, voelt u het waarschijnlijk al aankomen.

Hoe kom je van een paniekaanval af?

Wat kunt u zelf doen bij een paniekaanval?

  1. Probeer rustig te ademen. Neem bijvoorbeeld 3 seconden om in te ademen en 6 seconden om uit te ademen.
  2. Doe iets waardoor u minder let op uw hartslag en ademhaling: Neem bijvoorbeeld een slok water.
  3. Het helpt om te weten dat de paniek na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt.

Wat is de oorzaak van paniekaanvallen bij een burnout?

In de praktijk zien we dat veel mensen bij burn-out vooral in het begin veel last hebben van angst en paniekaanvallen. Dit is goed te verklaren: bij een burn-out staat je hele lichaam onder grote spanning en stress, het lichaam is volledig uitgeput en de spreekwoordelijke rek is er uit.

Hoe om te gaan met iemand die een paniekaanval heeft?

Te vragen wat hij of zij nodig heeft, maar vooral niet proberen een oplossing te vinden. De emoties lopen daarvoor te hoog op. Neem woede of huilbuien niet persoonlijk en probeer begrip te hebben voor de paniek. Geef de persoon de ruimte en het gevoel dat de angst en de emoties er mogen zijn.

Hoe kun je een paniekaanval krijgen?

Oorzaak. Hoe een paniekstoornis biologisch gezien ontstaat, is nog niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van de conditionering voor angst, een teveel aan noradrenaline en overactiviteit van het serotoninesysteem.

Wat te doen tegen paniekaanvallen medicijnen?

Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram , sertraline , paroxetine of clomipramine . Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven