Inhoudsopgave
Welke betekenis hebben de kleuren op een familiewapen?
De benamingen en betekenissen voor de kleuren (met bijbehorende arceringen) zijn:
- Keel (rood) – moed, opoffering.
- Azuur of lazuur (blauw) – wetenschap, waarheid.
- Sinopel (groen) – mildheid, hoop.
- Sabel (zwart) – gevaar, kracht.
- Purper (paars) – waardigheid.
- Oranje.
- Bruin.
Wat staat er op een wapenschild?
Op wapenschilden staan vaak dieren en speciale kleuren. Elk dier betekent iets (leeuw betekent ‘moed’) en elke kleur betekent ook iets (goud betekent ‘wijsheid’ of ‘rijkdom’). Aan een wapenschild kan je dus een bepaalde groep herkennen.
Hoe weet ik of ik een familiewapen heb?
U kunt te weten komen of uw familie een familiewapen heeft door genealogisch (‘stamboom’) en heraldisch (‘familiewapen’) onderzoek te doen. Erg behulpzaam hierbij is het Centraal Bureau voor Genealogie. Het onderzoek resulteert in een (beknopt) stamboomonderzoek en het familiewapen van uw familie.
Hoe maak je een familiewapen?
Indien er een nieuw familiewapen moet worden gemaakt hebben we gegevens nodig om een wapen te kunnen ontwikkelen. Daarom vragen we in een gesprek of de familie kan aangeven wat voor hun belangrijke punten zijn en waar de familie voor staat. Die punten kunnen bijvoorbeeld zijn: geloof, herkomst, beroepen, specialisme.
Waarom een familiewapen?
Traditioneel werd het wapen gedragen op het schild, de helm, het dekkleed voor het paard en mogelijk op andere herkenbare plaatsen, zodat de herkenbaarheid van persoon en groep in een veldslag gewaarborgd was en duidelijk was wie de vijand was. Ook waren eigendommen duidelijk aan de persoon gebonden.
Hoe maak je een wapenschild?
Een familiewapen ontwerpen Een wapen bestaat altijd uit een schild met helm, helmteken, wrong en helmkleden. Eventueel kan er ook nog een wapenspreuk bij opgenomen worden. De naam van de wapendrager komt altijd los onder het schild te staan. Wanneer je een nieuw wapen ontwerpt is deze altijd ongedeeld.
Welke stad heeft een wapenschild?
Sinds 1995 heeft het oude vertrouwde wapenschild van Diksmuide afgebeeld op onder andere briefhoofden, omslagen, auto’s van de stad, plaats dienen te ruimen voor een meer eigentijds logo, weliswaar geïnspireerd op het oorspronkelijke wapen van de stad.
Wat kost een familiewapen?
Geen probleem: je kunt er zo eentje laten maken, à 250 euro. Nagtegaal heeft zich er in gespecialiseerd. ,,Je moet eerst uitzoeken of er al een wapen binnen je familie is. Dat vergt flink wat stamboomonderzoek.
Wat is mijn familie stamboom?
Op Stamboomzoeker.nl kunt u op personen zoeken in stambomen op internet. Al deze stambomen vormen nu als het ware één grote database. En als u in de zoekresultaten op een persoonsnaam klikt, wordt u direct doorgelinkt naar de internetpagina waarop de gegevens van die persoon staan.
Wat kost een wapenschild?
“Een wapenschild maken, kost in verhouding met het vele werk niet zo veel. Het registreren bij de Vlaamse Heraldische Raad kost 500 euro, het laten maken kost zo’n 530 euro. Wie extra zaken zoals perkament, goudverf en kalligrafie erbij wil, betaalt nog eens 250 euro.