Wat zijn de vier Beenverbindingen?

Wat zijn de vier Beenverbindingen?

Beenverbindingen

  • Vergroeide botten: Onderaan de rug, aan het uiteinde van de wervelkolom, zit het heiligbeen.
  • Naadverbindingen:
  • Kraakbeenverbindingen: Tussen de wervels zitten kraakbeen-schijven.
  • Verbindingen door gewrichten: De botverbindingen die bewegingen mogelijk maken, zijn verbindingen met gewrichten.

Wat is een Scharniergewricht?

Een scharniergewricht (ginglymus) werkt net als een scharnier in bijvoorbeeld een deur. Er is in dit gewricht maar beweging in één richting mogelijk. Een voorbeeld van een scharniergewricht is het ellebooggewricht (articulatio cubiti).

Welke 5 gewrichten zijn er?

Gewrichten

  • Scharniergewrichten: in de knieën, ellebogen en vingers.
  • Rolgewricht: tussen de ellepijp en het spaakbeen.
  • Zadelgewricht: aan de basis van de duimen.
  • Kogelgewrichten: voor de beweging van de heup en de schouder.

Wat zijn de gewrichten?

Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. U heeft grotere gewrichten bijvoorbeeld in uw heup, knie, schouder en ellenboog. En kleinere gewrichten bijvoorbeeld in uw handen, voeten, vingers en tenen, en tussen uw ruggenwervels. Soms raken het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd en dit geeft klachten.

Wat is de functie van een gewricht?

Gewrichten bestaan uit twee of meer botten die met elkaar in verbinding staan, waardoor een beweging kan worden gemaakt. In de meeste gewrichten zijn de uiteinden voorzien van kraakbeen. Zo worden de botten beschermt en helpt het bij het maken van glijbewegingen.

Hoe ziet een gewricht er uit?

Hoe ziet een gewricht eruit? De uiteinden van de botten die in een gewricht bij elkaar komen zijn bedekt met kraakbeen. Kraakbeen dempt de schokken, net zoals de zolen van sportschoenen dat doen. Tussen het kraakbeen zit een vloeistof die werkt als een smeermiddel.

Welke gewrichten zijn Scharniergewrichten?

Deze zorgen ervoor dat we ons goed kunnen bewegen. Bij dit soort gewrichten kun je denken aan het schoudergewricht, ellebooggewricht, polsgewricht, heupgewricht, kniegewricht en het enkelgewricht. Kogelgewrichten bestaan uit een bal en een kom. Dit zijn gewrichten die alle kanten op kunnen draaien.

Welk soort gewricht is het meest beweeglijk?

De meeste gewrichten zijn beweeglijk, dit noemen we synoviale gewrichten. Deze zorgen ervoor dat we ons goed kunnen bewegen. Bij dit soort gewrichten kunt u denken aan het schoudergewricht, ellebooggewricht, polsgewricht, heupgewricht, kniegewricht en het enkelgewricht.

Hoe werken je gewrichten?

Een gewricht wordt gevormd door twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een glad en elastisch weefsel. Samen met het vocht (dat in het gewricht wordt aangemaakt) kunnen we soepele bewegingen maken en schokken opvangen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven