Hoe schadelijk is beton?

Hoe schadelijk is beton?

De Europese cementindustrie heeft afgesproken in 2050 emissieloos te zijn. Wereldwijd draagt beton voor zeven procent bij aan de totale CO2-uitstoot. Dat komt door de enorme vraag. En daar is een goede reden voor: beton is sterk, veilig, gaat heel lang mee en je kunt er zo goed als alles mee maken.

Hoeveel CO2 stoot beton uit?

Het Nederlandse betongebruik leidt tot een CO2-uitstoot van circa 3,5 Mt per jaar. 80% van deze emissie is gerelateerd aan de productie van cement. Deze 3,5 Mt is 1,7% van totale jaarlijkse CO2-emissie in Nederland. Voor die betonproductie zijn grote hoeveelheden cement nodig.

Waarom is cement niet duurzaam?

De productie van cement zorgt volgens de onderzoekers voor ongeveer 8 procent van alle CO2 uitstoot wereldwijd; daarmee is de industrie één van de grootste vervuilers. Het grootste deel van de emissie ontstaat als kalksteen gebruikt wordt om cement te produceren. De CO2 die daarbij vrijkomt, wordt niet hergebruikt.

Waarom is beton vervuilend?

Maar het meest problematische en vervuilende aspect van beton is de productie van cement. De cementindustrie is grootverbruiker van water. Maar liefst 9 procent van het wereldwijde industriële waterverbruik (ofwel 1,7 procent van ons totale waterverbruik) is voor rekening van de cementindustrie.

Waarom is hout duurzamer dan beton?

Hout is CO2 vast Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen. Per m3 bos wordt er gemiddeld 0,9 ton CO2 uit de lucht gefilterd. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig.

Waarom stoot beton CO2 uit?

CO2 komt vrij wanneer kalksteen (calciumcarbonaat) omgezet wordt in calciumoxide (een belangrijk ingrediënt van cement). Daarnaast komt er ook nog veel CO2 vrij doordat cementfabrieken grote hoeveelheden kolen, gas en andere fossiele brandstoffen verbranden om warmte te genereren die nodig is om kalksteen te breken.

Waarom CO2 prestatieladder?

Met de CO2 prestatieladder gaat u aan de slag met energiebesparing en het terugdringen van CO2-uitstoot. Hiermee zorgt u voor kostenbesparing en draagt u bij aan de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs (CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen t.o.v. 1990 en in 2050 zelfs met 95%).

Is gewapend beton duurzaam?

In plaats van de beloofde eeuwige houdbaarheid, gebaseerd op de Romeinse bouwwerken die na twee millennia nog overeind staan, blijkt modern gewapend beton helemaal niet zo duurzaam. Het versterken van beton met wapeningsstaal maakt het sterk op de korte termijn, maar gevoelig voor betonrot op de lange termijn.

Is cement duurzaam?

Beton is een van de meest duurzame bouwmaterialen, want: de betonnen constructie van een gebouw gaat in principe vele malen langer mee dan de geoogde levensduur van een gebouw. betonmengsels kunnen duurzaam worden geoptimaliseerd met secundaire grondstoffen, zoals betongranulaat, hoogovenslak en vliegas.

Hoe vervuilend is beton?

Zo is beton verantwoordelijk voor minstens 5 procent van de CO₂-emissie wereldwijd. Dat komt vooral door het cement, dat 20 procent van beton uitmaakt en als bindmiddel wordt toegevoegd om de overige bestanddelen grind, zand en water aan elkaar te ‘lijmen’.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven