Inhoudsopgave
Wat te doen bij ouderen mishandeling?
U kunt ouderenmishandeling in huiselijke kring melden bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Ook als u alleen een vermoeden heeft van ouderenmishandeling, kunt u dit melden.
Hoe signaleer je ouderenmishandeling?
Signalen die op ouderenmishandeling kunnen wijzen, zijn bijvoorbeeld:
- zichtbaar letsel;
- overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking;
- onsamenhangende verklaringen over verwondingen;
- depressies of onverklaarbare angst;
- schichtig of teruggetrokken gedrag;
- onverklaarbare uitgaven;
Wat te doen bij financieel misbruik ouderen?
Zij bieden hulp, advies en ondersteuning. Is er direct gevaar, bel dan met 112. Bel met Veilig Thuis via 0800-2000 als er geen direct gevaar is. Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week.
Wat zijn de oorzaken van ouderenmishandeling?
Oorzaken ouderenmishandeling alcohol of drugs, gokproblemen of financiële problemen. Het kan ook zijn dat iemand de langdurige verzorging van de oudere steeds meer ervaart als een last die te zwaar op zijn of haar schouders drukt. Ook wel ontspoorde mantelzorg genoemd.
Wat doet voor een veilig thuis?
Als een kind niet veilig is of in gevaar is, kan iemand dat melden bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Overal in Nederland zijn er steunpunten van Veilig Thuis. Iedereen kan een melding doen.
Welke wet en regelgeving is er rondom ouderenmishandeling?
De KNMG-meldcode is gebaseerd op het verplichte Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en is toegespitst op de situatie dat sprake is van een arts-patiëntrelatie. Deze meldcode biedt een goede leidraad voor de zorgprofessional die te maken krijgt met een vermoeden op ouderenmishandeling.
Welke 4 factoren vergroten het risico op het financieel misbruik van ouderen?
Risicofactoren
- Onwetendheid. Geen kennis en kunde van het digitaal bankverkeer waardoor men financiële en administratieve zaken over laat aan anderen.
- Loyaliteit en familiebanden.
- Fysieke beperkingen.
- Sociale beperkingen.
- Psychische problemen.
- Laagbegaafd of laaggeletterd zijn of cognitieve veranderingen.
Waar wijst ontspoorde zorg op?
Lichamelijk: bijvoorbeeld het verkeerd toedienen van medicijnen uit onwetendheid. Verwaarlozing: zoals niet de juiste voeding geven. Schending van rechten: de zorgvrager niet meer betrekken bij besluiten over zijn of haar leven. Financieel: zoals het toe-eigenen van spullen zonder instemming van de betrokkenen.
Wat valt onder ouderenmishandeling?
Ouderenmishandeling komt voor in huiselijke kring, maar ook in een zorginstelling. In huiselijke kring betekent het: mishandeling door partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden. Dit is een vorm van huiselijk geweld. In een zorginstelling gaat het om mishandeling door beroepskrachten in de zorg.
Wat is institutionele ouderenmishandeling?
Zij hanteren de volgende definitie: alle vormen van slechte behandeling van een persoon die 60 jaar of ouder is en die afhankelijk is van professionele zorgverlening, die plaatsvindt binnen een institutionele setting (McDaniel, 1997 in: Thys, 2004).