Inhoudsopgave
- 1 Wat staat er op een recept medicijnen?
- 2 Wie bepaalt welke medicijnen vergoed worden?
- 3 Hoe werkt het in een apotheek?
- 4 Wat moet er minimaal op een recept staan?
- 5 Wat doe je wanneer niet het juiste medicijn is uitgezet?
- 6 Wat moet je doen als je merkt dat de medicatie niet gegeven is of niet afgetekend is?
Wat staat er op een recept medicijnen?
Een doktersrecept of doktersvoorschrift is een schriftelijk verzoek van een arts aan een apotheker voor de aflevering van geneesmiddelen aan een patiënt.
Wie bepaalt welke medicijnen vergoed worden?
Vergoeding van medicijnen wordt bepaald door de overheid vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Medicijnen die worden vergoed, staan op een landelijke lijst: het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Medicijnen die niet op deze lijst staan worden niet vergoed.
Hoe werkt het in een apotheek?
De apotheek registreert welke medicijnen u gebruikt en ziet het dus meteen als u medicijnen krijgt die invloed hebben op elkaars werking. Als er voor uw medicijnen een recept nodig is, vraagt de apotheek dit op. Uw medicijnen worden gratis geleverd.
Wat doe je als zorgvrager medicatie weigert?
Als de cliënt de medicijnen weigert of niet kan slikken, dan moet de verzor- gende of verpleegkundige dit noteren op de toedienlijsten in het zorgleefplan. Bovendien moeten zij dit rapporteren aan de leidinggevende en de arts.
Wat moet er allemaal in een recept staan?
Recept moet zijn geschreven in onuitwisbare inkt. Naam, voorletters, volledig adres en telefoonnummer van degene die voorschrijft zijn vermeld. Datum van voorschrijven is vermeld. Naam van het middel en hoeveelheid is voluit geschreven in letters.
Wat moet er minimaal op een recept staan?
Naam voorschrijver en hoedanigheid.
Wat doe je wanneer niet het juiste medicijn is uitgezet?
Tips | Toelichting |
---|---|
Check ook de bijsluiter of het mag | |
Bij voorkeur in appelmoes geven | Geen zuivel in verband met mogelijke interactie. Niet in grote hoeveelheden appelmoes doen. Als cliënt die niet opeet, weet je niet hoeveel medicatie is ingenomen. |
Vermaal medicijnen niet samen | Mogelijke interactie. |
Wat moet je doen als je merkt dat de medicatie niet gegeven is of niet afgetekend is?
Als je een medicatiefout opmerkt, moet hiervan een melding gemaakt worden. In veel organisaties heet dit een MIC melding (melding incident cliënt). De meeste organisaties hebben afspraken over hoe die melding gedaan wordt en hoe je eventueel de collega erbij betrekt die de fout maakte.