Hoe maak je een leerplan?
De kern van het leerplan is visie. Deze staat in het Startdocument visie en beleid. Een leerplan hierbij kan worden gemaakt op school- of leerlingniveau. De kern en de negen draden van het spinnenweb verwijzen naar tien onderdelen van het curriculum die nodig zijn bij het (plannen van) leren door leerlingen.
Waar moet een leerlijn aan voldoen?
Een leerlijn beschrijft per leerjaar wat leerlingen moeten kennen en kunnen. De opbouw van een leerlijn wordt onderbouwd vanuit vakdidactische inzichten. Een leerlijn vertaalt de kerndoelen die de overheid voor het onderwijs heeft vastgesteld in concrete tussendoelen en einddoelen.
Hoe zet je een leerlijn op?
Een leerlijn maak je achterstevoren. Je uitgangspunt zijn je einddoelen. Dit zijn de einddoelen zoals vastgelegd in het examenprogramma van je vak, eventueel aangevuld met doelen die jullie zelf belangrijk vinden. Het einddoel breek je op in tussenstappen.
Wat doet een Leerplancommissie?
Een leerplan is een overzicht van de leerstof die in een klas moet worden behandeld. Leerplannen opmaken is in principe een bevoegdheid van het schoolbestuur of de inrichtende macht, maar in de praktijk zijn het meestal de onderwijsnetten en onderwijskoepels die ze opstellen. …
Welke leerlijnen zijn er?
Bovendien worden de leerlijnen binnen een leergebied op elkaar afgestemd. Bij het opstellen van de 12 leerlijnen voor Nederlands wordt rekening gehouden met de onderlinge samenhang van de 12 kerndoelen. In de uitwerking die er nu ligt is er nog geen afstemming tussen de verschillende leergebieden.
Wat zijn SLO doelen?
SLO staat voor Stichting Leerplan Ontwikkeling. Het is een landelijk expertisecentrum om leerplannen te ontwikkelen. Het SLO biedt producten en diensten aan met betrekking tot leerplanontwikkeling. Een van de taken is het ontwikkelen en testen van de kerndoelen, leerlijnen en referentieniveaus.
Waarom een leerlijn?
Een leerlijn geeft per leergebied aan op welke manier de leerlingen van het startniveau tot de kerndoelen komen. Belangrijke momenten in de leerlijn heten tussendoelen. De leerlijnen zijn een leidraad voor leerkrachten, want daardoor kunnen zij de ontwikkeling van hun leerlingen beter volgen.
Wat is een Sleutelcompetentie?
In de eerste graad van het secundair onderwijs zijn er ook eindtermen basisgeletterdheid voor enkele sleutelcompetenties. Dat zijn eindtermen die elke leerling individueel moet behalen. Die moeten ervoor zorgen dat elke jongere volwaardig kan meedraaien in de samenleving.
Welke Bewegingsthema’s zijn er?
bewegingsthema. Bewegingsprobleem.