Wat is empowerment jeugdzorg?

Wat is empowerment jeugdzorg?

Van Regenmortel definieert empowerment als volgt: ‘een proces van versterking waarbij individuen, organisaties en gemeenschappen greep krijgen op de eigen situatie en hun omgeving en dit bereiken via het verwerven van controle, het aanscherpen van kritisch bewustzijn en het stimuleren van participatie’ (Boumans, 2016).

Wat is empowerment gehandicaptenzorg?

Empowerment gaat uit van het vermogen van mensen om hun leven vorm en betekenis te geven (Vilans, 2009). Empowerment bij een patiënt kan bevorderd worden door de inbreng van de patiënt vanaf het begin van het zorgproces mogelijk te maken, door hem in staat te stellen eigen- machtig te beslissen en te handelen.

Wat is empowerment in het Nederlands?

Empowerment betekent letterlijk ‘iemand tot iets in staat stellen’ en blijft in het Nederlands meestal onvertaald. Wordt veel gebruikt door ontwikkelingsorganisaties en dergelijke om aan te geven dat het streven is de doelgroep in staat te stellen zelf de problemen op te lossen.

Wat houdt empowerment in?

Waarom is zelfregie belangrijk?

Waarom zou ik vanuit zelfregie werken? Ten eerste, omdat werken vanuit zelfregie mensen in een kwetsbare situatie helpt bij het vinden van eigen oplossingen. Juist in deze situaties is het voeren van de eigen regie belangrijk. Eigen beslissingen nemen, betekent zoveel mogelijk grip op de situatie houden.

Wat is empowerment theorie?

Empowerment is een positief proactief model, waarbij wordt uitgegaan van de eigen kracht van het individu. Geprobeerd wordt om deze kracht te versterken, zonder bestaande kwetsbaarheden te ontkennen. De focus ligt op welzijn, gezondheid, krachten en beschermende factoren.

Wat is empowerment coaching?

Empowerment gaat om het ontdekken wat je wil, wat je al kan en wat je nog nodig hebt om je verder te ontwikkelen. Daardoor sta je sterker in het leven. De cursussen uit de Toolkit Empowerment zijn voor mensen die aan de slag willen met hun toekomst en moeite hebben met taal, rekenen en/of digitale vaardigheden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven