Inhoudsopgave
Wat zijn grieven juridisch?
De bezwaren van een procespartij (civiel recht) tegen de beslissingen vervat in een vonnis of beschikking van de rechtbank.
Wat zijn juridische verschijnselen?
Onderdelen van het algemeen bestuursrecht zijn de juridische verschijnselen, begrippen en rechtsnormen die voorheen in talrijke bijzondere wetten waren neergelegd. Het gaat met name om definities, begin- selen en voorschriften voor de totstandkoming van besluiten en de rechtsbescherming tegen genomen besluiten.
Wat is een kort geding procedure?
In een spoedprocedure (kort geding) vraagt u de kantonrechter om een snelle (voorlopige) beslissing. De rechter geeft in een spoedprocedure nooit een definitief oordeel. Daarom kan hij bijvoorbeeld geen overeenkomsten ontbinden of vernietigen. Het is bij de kantonrechter niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Wat is een grief?
grief = de grief zelfst. naamw. (m./v.) Ergernis = 1) Aanstoot 2) Beproeving 3) Bezoeking 4) Chagrijn 5) Gekwetstheid 6) Geprikkeldheid 7) Geraaktheid 8) grief 9) Handeling 10) Het aanstoot geven 11) Het aanstoot nemen 12) Het zich ergeren 13) hinder 14) Iets dat aanleiding g…
Welke wetten vallen onder staatsrecht?
In het staatsrecht wordt de organisatie van de overheid geregeld. In dit recht staan regels opgenomen over overheidsorganen en de rol van burgers in de staat. De basisregels staan in de Grondwet vermeld. Andere belangrijke wetten van het staatsrecht staan in de Provinciewet, de Gemeentewet, de Kieswet en de Politiewet.
Wat beschrijft het staatsrecht?
Het staatsrecht regelt welke bevoegdheden de organen van de staat hebben. Bij organen kunt u bijvoorbeeld denken aan provincies en gemeenten. Ook regelt het staatsrecht de verhouding van de organen tot elkaar en de verhouding van de organen tot de burgers. Een groot deel van het staatsrecht staat in de Grondwet.
Wat is een Appeldagvaarding?
Appèldagvaarding. Tegen een vonnis gaat u in hoger beroep door: een dagvaarding in hoger beroep (appèldagvaarding) uit te reiken aan de andere partij, binnen 3 maanden na de uitspraak, en. deze dagvaarding naar het gerechtshof te sturen.