Inhoudsopgave
Hoe kun je je bloedgroep te weten komen?
Je bloedgroep erf je van je ouders. Je vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan jou door. Dit kan een A, B of O zijn. De kopie van je vader bepaalt samen met de kopie van je moeder welke bloedgroep jij krijgt.
Kan ik mijn bloedonderzoek inzien?
Sinds 1 juli 2020 kunt u uw medische gegevens online bekijken. Dit kan via een beveiligde website (of app). Die website (of app) laat uw gegevens uit het computersysteem van de huisarts zien. U logt in en kunt dan veilig uw gegevens bekijken.
Hoe kom ik achter bloedgroep kind?
Een vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan hun kind door. Dit kan een A, B of O zijn. Samen bepaalt dit welke bloedgroep het kind heeft; A, B, AB of O. Je hebt dus altijd twee bloedgroep-genen.
Wat gebeurt er als je de verkeerde bloedgroep krijgt?
In geval van toediening van bloed met een verkeerde bloedgroep gaan de antistoffen van de ontvanger de rode bloedcellen afbreken (acute hemolyse). Symptomen zijn dan koorts, rusteloosheid, pijn in de borst en onderrug, lage bloeddruk, ademnood, minder of niet plassen en bruinrode urine.
Is je bloedgroep bekend bij huisarts?
Wie nieuwsgierig is naar de eigen bloedgroep en het graag wil weten, heeft pech: zonder medische noodzaak kun je er niet zomaar achter komen. De huisarts zal dan geen bloedonderzoek voorschrijven. Dat zou ook nergens voor nodig zijn, benadrukt Van Hasselt.
Kan elke huisarts in mijn dossier?
Soms is de zorgverlener verplicht of heeft hij het recht om gegevens met anderen te delen zonder uw toestemming. Een aantal voorbeelden: Is uw huisarts bijvoorbeeld op vakantie en gaat u naar de vervangende huisarts? Dan mag de waarnemend huisarts uw dossier inzien als hij u gaat behandelen.
Hoe geraak ik aan mijn medisch dossier?
De informatie is toegankelijk via de sector dokter of via de dienst medisch-administratief.
Welke bloedgroep heb ik Belgie?
In België komen de bloedgroepen O+ (38%) en A+ (34%) het vaakst voor. Zeldzamer zijn B+ (8,5%) en AB+ (4%). Bloed zonder resusfactor is veel minder frequent: O- (7%), A- (6%), B- (1,5%) en AB- (1%). Om zoveel mogelijk complicaties uit te sluiten, geven ziekenhuizen patiënten bij voorkeur bloed van dezelfde bloedgroep.
Wat gebeurt er als je verschillende bloedgroepen mengt?
De vier belangrijkste bloedgroepen zijn: A, B, AB en O. En bloed van verschillende bloedgroepen kun je absoluut niet met elkaar mengen, er ontstaat dan namelijk een reactie, een zogenaamde klonterreactie. En op basis van deze klonterreactie is dus de bloedgroepbepaling gebaseerd.