Wat is het meervoud van datum?

Wat is het meervoud van datum?

Als het gaat over een datum op de kalender (bijvoorbeeld 12 januari 2021), zijn de meervoudsvormen datums en data allebei correct. Datums is de gebruikelijkste vorm.

Hoe werkt datums?

Een datum wordt bij voorkeur als 14 april 2011 geschreven. De dag wordt als cijfer genoteerd, de naam van de maand wordt met kleine letters voluit geschreven en het jaartal bestaat uit vier cijfers. In een verkorte datumnotatie wordt de maand met een cijfer van 01 tot 12 weergegeven.

Wat betekent tot en met datum?

In België wordt de combinatie van tot en een datum vaak zo opgevat dat de genoemde datum inbegrepen is: tot 20 augustus wordt in België dus vaak geïnterpreteerd als tot en met 20 augustus. Het voorbeeld tot 20 augustus wordt door Nederlanders dus meestal opgevat als tot en met 19 augustus.

Waarom is het data en niet datums?

Het woord datum als aanduiding voor een bepaalde dag is al erg lang ingeburgerd. Het enkelvoud datum is in de betekenis ‘gegeven’ niet gangbaar. Dat verklaart waarschijnlijk dat veel mensen denken dat data enkelvoud is (de data is ontoegankelijk). Zij maken dan als meervoud: data’s.

Kan datums ook?

Het woord datum kent een Latijns en een Nederlands meervoud: data en datums. Voor de aanduidingen van dag-maand-jaar kunt u zowel datums als data gebruiken.

Hoe wordt de houdbaarheidsdatum aangegeven?

De datum wordt altijd vooraf gegaan door de woorden: ’ten minste houdbaar tot’, ’ten minste houdbaar tot einde’ of ’te gebruiken tot’. De volgorde moet altijd zijn: dag, maand, jaar. De dag wordt aangegeven met een getal van twee cijfers, de maand in letters (voluit of de gebruikelijke afkorting) of cijfers.

Wat betekent tot uiterlijk?

Om uit te drukken dat iets niet later dan op een bepaald moment moet of kan gebeuren, worden in de standaardtaal in het hele taalgebied op zijn laatst en uiterlijk gebruikt. (1) De dossiers moeten uiterlijk op 30 april worden ingeleverd.

Welke data komt of komen?

Het woord data is een meervoudsvorm: het is het meervoud van het Latijnse woord datum in de (letterlijke) betekenis ‘gegeven’; data betekent dus ‘gegevens’. Als een meervoudig woord het onderwerp van de zin is, hoort daar een meervoudige persoonsvorm bij.

Het meervoud van datum hangt af van de betekenis van het woord binnen een zin. Er zijn twee correcte mogelijkheden: datums data data’s. Datums wordt gebruikt wanneer we spreken over een datum op de kalender. Bijvoorbeeld 12 oktober 1966. Data wordt gebruikt wanneer we het hebben over gegevens. Denk hierbij aan bijvoorbeeld NAW gegevens.

Wat is de betekenis van data en datums?

data / datums. Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in stijl. Het woord datum kent een Latijns en een Nederlands meervoud: data en datums. Voor de aanduidingen van dag-maand-jaar kunt u zowel datums als data gebruiken. In de betekenis ‘gegevens’ is echter alleen data juist; het woord data kent dan geen enkelvoud.

Wat is de datum op de kalender?

Datums wordt gebruikt wanneer we spreken over een datum op de kalender. Bijvoorbeeld 12 oktober 1966. Data wordt gebruikt wanneer we het hebben over gegevens. Denk hierbij aan bijvoorbeeld NAW gegevens.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven